A Forma-1-ből 2011 eleji ralis horrorbalesetében szerzett sérülése miatt kipottyant Robert Kubica 2017-ben tért vissza a sportág közelébe, előbb a Renault-val tesztelt, majd miután ott nem volt számára munkalehetőség, a Williamshez ment. Végül ott is csak tesztpilótai állást kapott 2018-ra, ám az idei évre már sikerült elérni a vágyott célt: a 34 éves lengyel nyolc év kihagyás után újra F1-es nagydíjakon indul majd.

A szerződés nehezen, lassan született meg, sokáig váratták a lengyelt, aki így más lehetőségeket is keresett, a Ferrarinál például tesztpilótai állás várta volna.

“Tudtam, hogy mit szerettem volna, de a dolgok néha jóval bonyolultabbak, mint kívülről tűnnek. Volt egy nagyon érdekes ajánlatom, amire nem volt könnyű nemet mondani” – magyarázta az Autosport.comnak a ferraris lehetőségre utalva.

“De végső soron autóversenyző vagyok – még ha jó ideig nem is versenyeztem – és győzött is a versenyzői mentalitás. Örülök, hogy így döntöttem, mert jó kihívás vár rám.”

Az egykori BMW Sauber- és Renault-pilóta úgy véli, a nyolc év kihagyás sem ásta alá a motivációját, az elszántságát:

“Nem könnyű Forma-1-es versenyzővé válni, nem könnyű meggyőzni az embereket, hogy képes vagy erre, nem könnyű beilleszkedni a paddockba. Ehhez komoly leszántság kell, 12 évvel ezelőtt egyszer már végigcsináltam ezt és úgy voltam vele, hogy van erőm ahhoz, hogy újra megtegyem. Nem aggódom, nem félek a kihívástól, szerintem élni tudok majd ezzel a lehetőséggel. Nagyszerű lehetőséget kaptam, ami egy hosszú történet végén a hepiend.”