A monzai versenypálya 2022-ben ünnepli majd 100. születésnapját, a centenáriumra pedig komoly tervekkel készül az Olasz Autoklub (ACI).

Az elnök, Angelo Sticchi Damiani a Gazzetto dello Sport szerint a pálya nyomvonalának megváltoztatását tervezi, kivennék az egyik – feltehetően a második – sikánt, hogy nőhessen a tempó és a helyszín még méltóbb legyen becenevéhez, “a sebesség szentélyéhez”.

A nyomvonal átalakítása mellett a pálya kiszélesítése, a szervizutak kiterjesztése és új lelátó építése is szerepel a tervek között, sőt még a régi, döntött szakasz felújítása sem kizárt. Az utóbbi újjáélesztésével egészen egyedi jelleget kaphatna Monza.

A tervezett munkálatok teljes költségét 100 millió euróra becslik, de Damiani szerint ezt a helyi, regionális és az állami kormányzattól össze tudják majd szedni. “Valahogy meglesz a pénz” – idézte a Gazzetto dello Sport.

A nagy felújítás előtt persze nem ártana rendezni az Olasz Nagydíj sorsát sem, hiszen Monza jelenlegi szerződése csak 2019-ig szól, ráadásul a pálya nem akar és tud sokat fizetni, legutóbb is igen keservesen jött csak össze a hosszabbítás.