A haasos Romain Grosjean egy évtizeddel ezelőtt, 2009-ben kapta meg első Forma-1-es lehetőségét, amikor az idény közben kirúgott Nelsinho Piquet helyét kapta meg a Renault-nál. A fiatal francia akkor nem mutatott sokat, a Crashgate által alapjaiban megrengetett csapat pedig nem is biztosított valami jó környezetet számára a bizonyításra.

Ő maga ezzel együtt úgy érezte, hogy megérdemelt volna egy teljes évet, számított a 2010-es folytatásra, ám a Renault inkább az orosz Vitalij Petrovot és Robert Kubicát küldte a pályára. Az ejtés annyira rosszul érintette az akkor 23 éves ifjoncot, hogy teljes karrierváltáson gondolkodott.

“Én olyan vagyok, hogy mindent vagy semmit, szóval amikor befejeztük a hívást Erickel (Boullier, csapatfőnök), számomra a Forma-1 nem jelentett tovább mindent, helyette semmivé vált. Forma-1-es ülés nélkül merre tovább? Akkoriban még álmodozóbb voltam, mint ma, ugyanakkor hittem is magamban, annyira, hogy azt gondoltam, karriert fogok váltani” – idézi a svájci franciát a Forma-1 hivatalos oldala.

“Genfben felszálltam a párizsi vonatra, felhívtam a barátnőmet – ma már a feleségem –, hogy szóljak, meglátogatom, és hogy híreim vannak a karrieremet illetően. Séf akartam lenni. Igen, szakács. Gyerekkoromtól imádtam az ételeket, mindig figyeltem, ahogy anyukám főzött a konyhában. Még ma is emlékszem a sajtok konyhát betöltő illatára, a desszertre evett csokoládék ízére. Ja, a csoki a vallásom – ezt pólóra is nyomhatják!”

F1: Grosjean majdnem elment szakácsnak 1

“Sajnso, vagy talán szerencsére, végül nem jutottam el addig, hogy szakács legyek. Amúgy elmentem egy párizsi főző iskolába, mármint fizikailag odamentem, de be sem iratkozhattam. Azt mondták, túlkoros vagyok. Túl öreg! 24 éves voltam! Szóval ennyi volt, nem lesz főzés” – mesélte.

Grosjean aztán mégis folytatta a versenyzés, az Auto GP-ben indult, bajnok lett, majd visszatért a GP2-be, ahol megnyerte az akkor még futó ázsiai sorozatot, majd a fő szériát is, így 2012-re korábbi főnöke, Eric Boullier visszahívta az F1-be az akkor már Lotus néven futó enstone-i csapathoz.

A pilóta ugyanakkor a főzést sem ejtette, tévéműsorokban szerepelt már konyhai tudományával, sőt szakácskönyvet is adott ki.