Az amerikai Liberty Media 2017 elejére vásárolta meg a Forma-1 kereskedelmi jogait a korábbi résztulajdonosoktól, majd új gazdaként rögtön le is tették az F1-et három és fél évtizedig teljhatalmú vezetőként irányító Bernie Ecclestone-t, helyére vezérigazgatóként Chase Carey került, akit gazdasági ügyekben Sean Bratches, sportügyekben pedig Ross Brawn segít.

A Liberty az érkezéskor az F1 addig kiaknázatlan növekedési lehetőségeiről beszélt, ám a sportág bevételei tavaly is, idén is csökkentek, a nagy durranásnak szánt internetes terjeszkedés pedig elég nyögvenyelősre sikerült, az idén döcögősen, több halasztás után elindult streamingszolgáltatás még a szezon végén is akadozott néha.

Carey egy friss interjúban elismerte, hogy naivan, túlzott elvárásokkal álltak munkába 2017 elején:

“Úgy véltük, hogy a szponzorok csak a lehetőségre várnak. Hogy ott állnak sorban, és amint hívja őket valaki, azonnal szerződnek is. Nem így működik a világ…” – ismerte el Carey. “Sok tárgyalást folytatunk, de nyilván ezekből partnerséget kell csinálni, remélhetőleg 2020-ra eljutunk addig.”

Amellett, hogy az új szponzorok nem kezdték talicskával tolni a milliókat az F1-be, a Liberty a szabályváltoztatások terén is kudarccal szembesült, a jelenlegi gyártók ellenállásán elbukott a 2021-re tervezett motorreform, maradnak az eddigi erőforrások, új gyártók pedig – pont emiatt – nem lépnek be.

“Úgy gondolom, tulajdonképpen menet közben meggyőztek minket, hogy jobb, ha új bevezetése helyett konszolidáljuk a mostani motorokat. Kétség sem férhet ahhoz, hogy a célunk az, hogy új résztvevők számára is vonzó legyen az F1, azonban semmiképp sem a jelenlegi szereplők kárára.”

Vannak, akik szerint Carey és a kereskedelmi ügyeket igazgató Sean Bratches máris leszerepelt, menniük kellene, ám a vezérigazgató szerint óhatatlan, hogy nem jön minden össze:

“Azért elég régi motoros vagyok ahhoz, hogy tudjam, nem könnyű felépíteni valamit, növekedést elérni, bármiről is legyen szó. Minden csatát nem lehet megnyerni, de szerintem így is többet nyerünk, mint veszítünk és a jó úton haladunk.”