Az idén sereghajtóvá süllyedt Williams 2019-nek teljesen új versenyzői felállással vág neki, Lance Stroll és Szergej Szirotkin helyett a Mercedes-nevelt Forma-2-bajnok George Russell és a 2011-es ralibalesete után visszatérő Robert Kubica vezeti majd az autót.

A 33 éves lengyel már tavaly ősszel bejelentkezett a Williamshez, de az egy évvel ezelőtti abu-dzabi gumiteszt után úgy döntöttek, hogy nem őt, hanem az utolsó pillanatban “beeső” pénzes oroszt, Szirotkint választották versenyzőnek, míg Kubica csak tesztpilótai állást kapott.

Akkor arról lehetett hallani, hogy Szirotkin egyszerűen gyorsabb volt, ami hihetőnek is tűnik, ugyanis a mostani kétnapos teszten is elmaradt Kubica tempója Russellétől. A csapat technikai főnöke, Paddy Lowe így magyarázza a fordulatot:

“Alaposan mérlegeltük a dolgokat tavaly és Szergejt választottuk, jól is döntöttünk. Robert akkor nem tudta megmutatni a legjobb oldalát. De most, 12 hónappal később már jobban ismerjük őt, láttuk, mit adhat nekünk, mire képes” – mondta.

Egy kis malíciával persze mondhatjuk, hogy valóban, Kubica mostanra képes volt egy nagy szponzort felhajtani a Martini, Strollék és a Szirotkint támogató orosz SMP millióit is elveszítő grove-i alakulatnak, éppen ma jelentették be, hogy a lengyel PKN ORLEN olajcég csatlakozott a csapathoz, hogy így növelje globális ismertségét.

Kubica esetében természetesen a legfőbb kérdés a súlyosan sérült jobb karja, de Lowe azt mondja, ez nem jelent problémát: “A csapaton kívüli embereknek esetleg lehetnek még kétségei, de házon belül már eszünkbe sem jut a dolog.”