A Mercedesszel első évében, 2017-ben három futamot is nyerő Valtteri Bottas biztatóan kezdte a 2018-as idényt, balszerencse nélkül késő tavasszal akár vezethette is volna a bajnokságot, ám őszre odalett a finn versenyképessége, amikor pedig megvolt, Szocsiban, át kellett adnia az elsőséget Lewis Hamiltonnak. Bottas az idény utolsó versenyein sem tudott a dobogó legfelső fokára állni, így a három nagycsapat hat versenyzője közül egyedüliként győzelem nélkül zárta az évet, ráadásul az egyéni bajnokságban is csak az 5. lett.

Bottas főnöke, Toto Wolff bízik benne, hogy a pilóta 2019-re magára talál, de az egykori Tyrrell-, Brabham-, Benetton-, Ligier-, McLaren- és Jordan-pilóta, a brit F1-es közvetítések veteránja, Martin Brundle szerint külső segítségre is szüksége van a finnek.

“Valtterinek sportpszichológusra van szüksége, ha még nincs neki” – írta rovatában. “Emellett szünetet kell tartania, végig kell néznie a trófeáit, végig kell gondolnia az eddig elért eredményeit, hogy úgy érezhesse, nincs mit veszítenie, és hogy szabad utat engedhessen a tehetségének.”

“Persze könnyű mondani, miközben Lewis tetovált hátát, köridőadatait, a futamon pedig a hátsó szárnyát látja, ráadásul a háta mögött már ugrásra készen vár a tartalékos Esteban Ocon is.”

Brundle úgy véli, a szocsi csapatutasítás, az elvett/átadott futamgyőzelem nagy ütés volt Bottasnak.

“Lewis azt mondja, szerinte Valtteri nem szeretne ajándékba kapni egy győzelmet, miközben ő maga örömmel fogadta azt el Szocsiban – persze akkor lehetett azzal indokolni, hogy ez kellett a Ferrari és Vettel elleni küzdelemben.”

Bottas magára találását nem feltétlenül segíti – persze ki tudja, lehet, hogy éppen hasznos lesz majd -, hogy 2019-re új versenymérnököt kap, eddigi munkatársa, Tony Ross ugyanis elhagyja a Mercedest, a Forma-E-ben talált új pozíciót.

“Tony a Forma-E-programuk vezető versenymérnöke lesz. Elege lett az itteni srácokból! Elhúz egy mókás környezetbe, ahol csak egy versenynap van menő nagyvárosokban” – erősítette meg viccelődve Ross távozását a csapatfőnök Toto Wolff.

“A pótlásáról még tárgyalunk, pár hét múlva kiderül” – tette hozzá.