Bár elért két pole-t, szerzett hét 2. helyet, és ha jól alakul a vasárnap, akár még a 3. is lehet a világbajnokságban, Valtteri Bottas szerint mégis ez az eddigi legrosszabb Forma-1-es idénye, a Mercedes finnje a legkevésbé sem elégedett.

“Igen, azt hiszem ez a legkiábrándítóbb idényem. Persze, az első évem is kemény volt, de nem lehet összehasonlítani, hiszen 2013-ban a Williamsszel a mezőny végében küzdhettünk, de akkor úgy voltam vele, hogy pár idényig még úgysem érhetem el a céljaimat, de a következő pár év azért jobb volt, mint az idei.”

“A tavalyi szezon egészen más volt, az volt az első évem a Mercedesnél, az első évem Lewis mellett. Emlékszem, hogy tavaly ilyenkor is csalódott voltam, mert nem értem el a kitűzött céljaimat. De visszatekintve tavaly legalább nyertem pár futamot. Voltak reményteljes időszakok. Most, az idénynek ugyanezen pontján még csalódottabb vagyok, ez nem is kérdés. Igen, szerintem ez az eddigi legrosszabb évem” – magyarázta.

Bottas ugyanakkor úgy érzi, hogy a relatíve gyenge eredmények nem az ő gyenge teljesítményéből fakadtak:

“Voltak fura versenyek, egyszerűen nem nekem kedveztek a dolgok. Általánosságban elég peches voltam, szerintem ennyi az egész. Tényszerűen tudom, hogy jobban vezettem, mint tavaly. És egy ilyen szezon után csak ez számít. Le kell vonnom a tanulságokat, aztán tovább kell lépnem, ugyanakkor biztosan erősebbé is tesz majd az idei év versenyzőként és emberileg is.”

Bottas: Ez a legrosszabb évem 1

A finn versenyzőnek csak 2019-re biztos a helye a Mercedesnél, 2020-ra csak opciója van, az ülést pedig nagyon szeretné Esteban Ocon is.

“Nem aggódom emiatt. A Forma-1-ben mindig beszélnek mindenfélét, és az is természetes, hogy a versenyzők meg akarnak ragadni minden lehetőséget. De nekem felesleges emiatt aggódnom. Kiváló a kapcsolatom a csapattal, beleértve Totót is. Teljes a nyíltság.”

“Ha a jövő évben elérem a kitűzött céljaimat és a csapat céljait, akkor minden rendben lesz. Ha nem, akkor pedig joggal mondhatja a csapat, hogy nem teljesítek elég jól. A sportban így kell működnie a dolgoknak.”