A Forma-1-es Brazil Nagydíj időmérőjén a mezőny két szupersztárja, Lewis Hamilton és Sebastian Vettel is incidensekbe keveredett.

Hamilton a Q2-ben felvezető körén előbb a gyors körén lévő Kimi Räikkönen előtt kóválygott, majd a hozzá hasonlóan melegítőkörön lévő, de tempósan érkező Szergej Szirotkinnal ütközött majdnem, amikor pont a williamses orosz felé kormányozta a Mercedest.

Az ötszörös világbajnok utólag Szirotkint hibáztatta, ugyanis szerinte amolyan íratlan szabály, hogy a gyors kör előtt mindenki helyet hagy a másiknak, így az orosz ifjonc előzése tiszteletlen manőver volt.

A Red Bull-os Daniel Ricciardo megértően beszélt Hamilton hozzáállásáról:

“Engem is előztek már meg időmérőn és én is előztem már. Szingapúrban Sebet (Vettel) előztem meg az utolsó kanyar előtt, szóval azért van ilyen. De érzésem szerint van egy közmegegyezés, de explicite azért sosem egyeztünk meg erről. Úgy vagyunk vele, hogy ha tiszteletben tartjuk ezt, akkor legközelebb velünk is így viselkednek. Most én vagyok rendes veled, legközelebb pedig valószínűleg vissza is kapom” – magyarázta.

Vettel esete a bokszutcában történt, a németet a Q2-ben első, befejezetlen köre után intették ki szúrópróbaszerű mérlegelésre, ám az FIA tisztviselői nem igazán kapkodtak, a német pedig türelmetlenségében nem állította le a motort a mérlegre hajtás előtt, majd azt sem várta meg, hogy letolják az eszközről, maga indította be az autót, ami szintén szabálytalan volt. A ferraris német megrovást kapott, ami mellé kiadós, 25 ezer eurós (8 millió Ft) bírságot is kiosztottak neki.

Ricciardo az egykori csapattársat is megvédte:

“A helyében én is ideges lettem volna, hiszen jött az eső, ő pedig még nem ment mért kört, szóval gyakorlatilag hátráltatták az időmérőjét, kockázatos helyzetbe hozták. Biztos vagyok benne, hogy Abu-Dzabiban beszélünk majd erről (a versenyzői értekezleten), esetleg megpróbálhatunk olyasmit is bevenni a szabályba, hogy mért kör nélkül nem hívhatnak ki mérlegelésre vagy ilyesmi. Ha előtte hívnak be, az szerintem nem fair, szóval együtt érzek Sebbel.”

“Le kell állítani az autót, ez tény, aztán majd a szerelők jönnek és beindítják, de ez nem ideális. Szuzukában engem is behívtak mérlegelni, amikor gond volt az autómmal, nem volt mért köröm, rögtön bementem, ők meg kiintettek, mondtam is magamban, hogy srácok, miért pont engem? Aztán látták, hogy gondom van és továbbengedtek. De szerintem mért kört kellene mennünk, mielőtt kihívhatnak.”