Sebastian Vettelt a Brazil Nagydíj változó körülmények között zajló időmérőjének második szakaszában intették ki véletlenszerű mérlegelésre, ám az FIA tisztviselői igen ráérősen intézték a dolgokat, míg a ferraris német nagyon sietett volna. A négyszeres világbajnok a felhajtást akadályozó bóját fellökve állt meg a mérőhíd előtt, majd az egyik tisztviselő lábát súrolva hajtott fel arra, ráadásul az előírásokkal ellentétben nem is állította le a motort, így bizonytalanná téve a mérés eredményét és lehajtásnál “tönkretéve” magát az eszközt.

Vettelt a kvalifikáció után vizsgálat alá vonták, a paddockban többen arról beszéltek, hogy igen kemény büntetés is lehet a dologból, a stewardok viszont ehhez képest elnézőnek bizonyultak, a négyszeres világbajnok egy egyszerű megrovással, valamint 25 ezer eurós (8 millió Ft) pénzbírsággal úszta meg az esetet.

Az indoklás szerint Vettel ugyan a mérlegre felhajtva valóban leállította a motort, sikerült is pontos mérést végezni, így ebben megfelelt a szabályok betűjének, ám a felhajtás előtt nem engedelmeskedett az FIA-tisztviselő erre vonatkozó utasításának, a lehajtáskor pedig – talán félreértve a kapott jelzést – nem várta meg, hogy legördítsék az eszközről, ehelyett a motort beindítva hajtott le, ami szintén nem felelt meg a mérlegelés biztonságos végrehajtásának követelményeinek. A német a versenybírók szerint nem volt gondatlan, de “potenciálisan veszélyes helyzetet” okozott.