A vasárnapi Amerikai Nagydíjon eldőlhet a 2018-as egyéni világbajnokság, a hétvége két főszereplője természetesen a címvédő Lewis Hamiton és a 67 pontos hátrányban lévő üldöző, Sebastian Vettel.

Hamilton szűk két hete, a Japán Nagydíj után az Instagramon állt ki a lemaradása miatt sok kritikát kapó ferraris rivális mellett, tiszteletet követelt Vettelnek – Austinban természetesen nem is kerülhette el az erre vonatkozó kérdéseket. A Mercedes angolja megint nagyvonalú volt.

“Szerintem fordított helyzetben ő is ugyanezt tette volna. Versenyzőkként mindannyian a GPDA (a pilóták szakszervezete) tagjai vagyunk, össze kell tartanunk. Talán sosem volt még akkora az egymás iránt érzett kölcsönös tisztelet, mint ma – legalábbis azóta, amióta a Forma-1-ben vagyok” – kezdte.

“És azt hiszem, négyszeres világbajnok létünkre mindkettőnknek ez az eddigi legintenzívebb idénye. Minden botlás felnagyítódik, ahogy talán minden sportágban a csúcson. Sokszor voltam én is célkeresztben, és Seb mindig is tisztelettel volt felém, támogatott, ezért úgy gondoltam, ezzel én is jövök neki.”

Vettel Austinban köszönetét fejezte ki Hamiltonak a kiállásért:

“Tiszteljük egymást. Két külön világ van: az egyik a Forma-1-ben dolgozók világa, a másik meg a külső szemlélőké. Van a versenyzés világa és a sajtó világa, és a kettő nem mindig vág egybe. A népszerűsége miatt a pletykák, szóbeszédek egyszerűen hozzátartoznak az F1-hez.”

F1: Egymásnak bókol Hamilton és Vettel 1

A ferrarist arról is kérdezték, hogy vajon mostanra kimondhatjuk-e, hogy Hamilton és a Mercedes jobb munkát végzett náluk. A német kapalot emelt az ellenfelek előtt s önkritikát is gyakorolt:

“Eddig legalábbis mindenképp (jobb munkát végeztek). Ez egyértelműen látszik, elég csak megnézni a pontokat. Sajnos némelyik futam nem alakult jól számunkra, ők pedig képesek voltak hasznot húzni ebből, elég erősek voltak ahhoz, hogy a maguk javára fordítsák ezeket. Nem arról van szó, hogy mi hibáztunk és az ölükbe hullott a dolog, megdolgoztak azért, hogy megszerezzék a pontokat.”

“Nyilván ez nekünk nem jött jól, de minden elismerésem nekik! A mi szempontunkból nem jó ez, de ez van. A múlton már nem változtathatunk. Voltak futamok, amiket jobban kellett volna csinálnom. Ha egyet kellene kiemelni, az Hockenheim lenne, de voltak még másikak is.”

Vettel a 67 pontos hátrány ellenére, vagy talán épp amiatt, nem adja fel, azt mondja, a bajnokság maradék négy futamán agresszív hozzáállással versenyez majd.

“Egyszerű a helyzet, jó sok ponttal le vagyok maradva. Csak a győzelemre koncentrálok, aztán majd kiderül, mások mit csinálnak. Tényleg elég egyszerű. Én mindig a győzelemért megyek, ahhoz pedig agresszívnek kell lenni, de persze meg kell találni az egyensúlyt. Hülyeségeket nem szabad vállalni, nem szabad kockáztatni a kiesést, mert úgy nem lehet győzni.”

“Tudom, hogy mi kell a győzelemhez, hogy mit kell tennem, ilyen tekintetben nincs sok különbség, persze nekem egy kicsit többet kell már kockáztatnom, hiszen nem az előnyömmel kell gazdálkodnom, én vagyok hátrányban.”