Lewis Hamilton jelenleg 67 pontos előnnyel vezeti a 2018-as világbajnokságot, a Mercedes angol versenyzője a hétvégi Amerikai Nagydíjon akár le is zárhatja a küzdelmet. Mivel a siker inkább csak idő kérdése, Austinban a csütörtöki versenyzői sajtótájékoztatón az egykori csapattárs, a Forma-1-ből az év végén távozó Fernando Alonso már oda is ítélte Hamiltonnak az ötödik világbajnoki címet, és minden idők öt legnagyobb F1-es versenyzője közé sorolta az angolt.

“Talán Michael (Schumacher), (Juan Manuel)Fangio, (Ayrton) Senna, (Alain) Prost és Lewis. Talán ez a top5. Nehéz különböző korok versenyzőit összehasonlítani, amikor más és más módon kellett bajnoki címet nyerni. De Lewis az ötödik bajnoki címmel már egy szintre kerül Fangióval, ami óriási eredmény” – mondta a kétszeres világbajnok spanyol.

“Ha erről a generációról van szó, örülök, hogy Lewisnak sikerült, ugyanis bizonyította a tehetségét és az elszántságát, amikor domináns autóban ült, bajnoki címeket nyert, és amikor az autó nem volt elég jó a bajnoki címhez, akkor is olyan versenyeket produkált, amelyek bizonyították a tehetségét. Manapság nem gyakran látni ilyet.”

F1: Alonso leborult Hamilton nagysága előtt 1

Alonso friss kétszeres bajnokként volt az újonc Hamilton csapattársa a McLarennél 2007-ben, ők ketten és a ferraris Kimi Räikkönen végigküzdötték az évet, végül a két mclarenes eldurvuló csatája mellett nevető harmadikként a finn rivális lett a bajnok, egyetlen ponttal megelőzve a párost. A kérdésre, hogy 2007-ben gondolta-e volna, hogy fiatal csapattársa valaha ötszörös világbajnok lesz, Alonso így felelt:

“Azt hiszem, akkor még nehéz lett volna elképzelni, mit tartogat a jövő Lewis számára, vagy a mezőnyből bárki számára is. De az biztos, hogy az első naptól kezdve látszott a tehetsége. Újoncként harcban volt a világbajnoki címért, 2008-ban pedig meg is nyerte – azt hiszem, akkor már mindenki egyetértett, hogy öt, vagy akár hét bajnoki cím is lehetséges számára.”

“Aztán az autók teljesítménye miatt pár évig egy kicsit hátrébb volt. Amikor átigazolt a Mercedeshez mind azt gondoltuk, hogy nem volt jó húzás, mert a csapat küszködött 2013-ban, de így van ez, egyszer fent, egyszer lent.”

“Örülök a sikerének, ugyanis az első naptól látszott a tehetsége, és győzni tudott, amikor az autó győzelemre volt alkalmas. Igazán lenyűgöző.”

A sajtótájékoztatón Alonso mellett üldögélő bajnokjelölt azt mondta, számára “őrületes” belegondolni, hogy hamarosan beérheti az ötszörös bajnok Fangiót.

“Fangio a Forma-1-es versenyzők öregapja. A kezdetektől ő volt az egyik legnagyobb, és örökké nagy tisztelet övezi majd. Őrület belegondolni, hogy utolérem majd őt a bajnoki címek számában” – mondta Hamilton.