Az F1-ben 2009-re egyszer már megtörtént, és a Toro Rosso csapatfőnöke, Franz Tost szerint újra arra lenne szükség, hogy az autókról eltűnjenek a különböző kiegészítő aerodinamikai elemek. Az osztrák azt mondja, a szabályokat előkészítő Ross Brawn-féle szakértői stábnak érdemes lenne ezt is belevenni a 2021-es csomagba.

“Ross Brawn, Pat Symonds és az aerodinamikai specialisták jól tudják, mit kellene tenni, hogy megszabaduljunk az aerodinamikai kiegészítőktől, és akkor szép, tiszta autók lennének” – mondta a Motorsport.comnak.

“Ha én írnám a szabályokat, biztosan eltüntetném az oldalsó elemeket (bargeboard) meg a kiegészítő szárnyakat – nem is lenne nehéz így megfogalmazni őket. Ezek legfeljebb pár tizedet hoznak, ellenben zavarossá teszik az autók megjelenését, annyi a tiszta vonalaknak. Én tehát a szabályokban tiltanám be ezeket, és ez lehetséges is lenne. Egyszerűen meg kellene lépniük.”

 

F1: A Toro Rosso megkopasztaná az autókat 1

Tost a nemrég bemutatott 2021-es koncepciókat is üdvözölte, bár lenne még ötlete:

“Remélem, hogy tényleg ebbe az irányba mennek. Az autók legyenek agresszívek, egy kicsit kisebbek és aerodinamikai szempontból a jövőbe mutatóak. A mostani autók is szépek, de szerintem túl nagyok, kisebbnek kellene lenniük.”

“Amikor a 70-es években láttam a Lotust, amivel (az osztrák születésű, németként világbajnoki címet szerző) Jochen Rindt győzött, na az egészen különleges volt! Az első pillanattól látszott, hogy az egy különleges járgány. Nagyon remélem, hogy a Forma-1-es autók következő generációja is hasonló irányba megy majd.”