A Renault egykori csapatfőnöke, a Fernando Alonsóval 2005-ben és 2006-ban bajnoki címekig jutó Flavio Briatore a 2016-os világbajnok Nico Rosberggel beszélgetett, az olasz természetesen az idei bajnokságról, Sebastian Vettel visszacsúszásáról is szó esett.

Briatore így azonosította a ferraris német fő problémáját:

“Vettel nem bajnoki címet nyer, ő futamokat akar nyerni, de ez így nem működik. Ha három-négy lehetőséget elszalaszt így, azzal minden alkalommal 25 pontot dob el, és onnan már fejben is nehéz lesz a dolog. A versenyző hatalmas stressz alatt áll, de ha képes ezt kezelni és nem eldobni az autót, akkor győzni fog. A kiesésnél nincs rosszabb, ezt mindenki tudja.”

Az egykori csapatfőnök azt mondja, annak idején Alonsót is figyelmeztetni kellett arra, hogy a bajnokság nem sprint, hanem maraton:

“El kéne neki magyarázni, hogy a futam 53 körös, nem egy kör. Emlékszem, hogy Fernandóval is voltunk így. Ha az ember bajnoki címet akar nyerni, akkor egy harmadik hely is bingó. A legfontosabb, hogy a pályán maradjon a versenyző. Vettel monzai incidense teljesen értelmetlen volt. Tudhatta, hogy az autója jobb (mint Hamilton Mercedese), egyszerűen fékeznie kellett volna és besorolni. Lett volna még 50 köre az előrelépésre.”

“De ha kiesik, nulla köre lesz rá. Oké, azzal az autóval végül így is a 4. tudott lenni. De ha bajnoki címet akarsz nyerni, akkor mesterien kell taktikázni, és ha úgy van, a második vagy harmadik helyen beérni. A cél a pontok gyűjtése. Nem kell minden futamot megnyerni a bajnoki címhez. Nem a futamgyőzelmek számítanak, hanem a pontok.”

“Ha elég versenyképes az autó, akkor kell előzni. Ha viszont azzal ütközöl, akinek több pontja van nálad, akkor csak az ellenfelet hozod előnybe” – fejtegette Briatore.