A Ferrari csúnyán eltaktikázta a Forma-1-es Japán Nagydíj időmérő edzésének utolsó szakaszát, a szemerkélő eső miatt Kimi Räikkönent és Sebastian Vettelt átmeneti esőgumikon küldték ki az első körükre, miközben a pálya még elég száraz volt ahhoz, hogy a szuperlágyakon lehessen mért kört teljesíteni.

A Mercedes pilótái ezt meg is tették, míg a ferrarisok kénytelenek voltak az intermediate-en visszatérni a bokszba, így jó másfél perces késéssel vágtak neki a mért körüknek addigra már valóban nedvesebb pályán. Räikkönen kisebbet, Vettel nagyobbat hibázott, és mire újra próbálkozhattak volna, végleg vizessé vált az aszfalt, így a finn a 4., a négyszeres világbajnok pedig csak a 9. helyezéssel volt kénytelen beérni.

“Nyilván nem ezt a helyezést érdemeltük” – mondta Vettel a kvalifikáció után. “A 9. helynél azért jobb a tempónk, de onnan rajtolok majd, aztán meglátjuk.”

“Azt hiszem, az első nekifutásom elment. Oké, volt egy hibám a Spoon kanyarban, ott veszítettem időt. A második nekifutással meg elkéstünk, ugyanis megjött az eső, erről lemaradtunk” – magyarázta a világbajnokságban Lewis Hamilton mögött 50 pontos hátránnyal 2. Vettel.

Érdemes hozzátenni, hogy a Ferrarinak valószínűleg normális gumitaktika esetén sem lett volna esélye a pole-ra, a Q2-ben a Mercedes az eggyel keményebb lágy keveréken is gyorsabb volt a vörösöknél.