A 2014-es Forma-1-es Japán Nagydíj hozta a sportág eddigi utolsó, hosszabb távon halálos kimenetelű balesetét, a marussiás Jules Bianchi a vizes pályáról lecsúszva a kavicságyban álló munkagépnek ütközött, és olyan súlyos agysérüléseket szenvedett, hogy 2015 nyarán végül elhunyt.

Bianchi a Ferrari neveltje volt, a baleset nélkül ma már minden bizonnyal a vörös autót vezetné, pont úgy, ahogy 2019-től unokaöccse és jó barátja, Charles Leclerc teszi majd. A monacói ifjonc számára furcsa érzés lesz a szuzukai pályán vezetni idén.

“Természetesen nagyon nehéz hétvége lesz. Jules borzasztóan sokat segített nekem, és nem is csak az autóversenyzés terén, családtag volt, az egész családja segített, szóval nehéz. Sosem jártam még Japánban, így eléggé szíven ütött a pályabejárás. Persze akkor is koncentrálnom kell a hétvégére, arra, hogy a lehető legjobb eredményt hozzam, ha nem lesz könnyű” – mondta.

F1: Az újoncot kísérti Bianchi szelleme 1

“A jövő évre egyértelműen szeretnék valami sisakfestéssel tisztelegni (Jules) előtt, de ahogy tudják, a szabályok szerint évente egyszer lehet csak különleges festést bevetni és idén (elhunyt) édesapám emlékére volt ilyenem.”

“Az az elképzelésem, hogy jövőre egy feles sisakot szeretnék, egyik fele Jules, a másik édesapám előtt tisztelegne, idén viszont nem lesz semmi különleges, egyszerűen csak a nyilvánosság előtt is igyekszem tisztelegni az emléke előtt” – magyarázta a 20 éves monacói.