A Forma-1-ből 2011 januárjában történt súlyos ralibalesete után kipottyant Robert Kubica tavaly tért vissza a száguldó cirkuszba, előbb a Renault-nál tesztelt, majd miután ott nem adtak neki lehetőséget 2018-ra, a Williamshez fordult, sokáig úgy is tűnt, versenyülést kaphat, de a pénzzel előző Szergej Szirotkin szerződtetése után csak teszt- és tartalék pilótaként igazolták.

Miután a divátmágnás Lawrence Stroll a nyári szünet alatt felvásárolta a csődbe ment Force Indiát, felmerült, hogy fiát, Lance-et a Williamstől átülteti oda, a kanadai ifjonc helyét pedig elvileg Kubica kapná, ám a cserebere továbbra is várat magára. A 33 éves lengyel azt mondja, ha nem kap F1-es versenyzési lehetőséget, továbbáll:

“Sok időt és energiát áldoztam erre, az elsődleges célom az, hogy ott legyek a rajtrácson Ausztráliában (2019-ben). De ha ez nem valósul meg, akkor már kategóriákat, más szerepeket is megfontolnék. De ahogy mondtam, egyelőre itt keresek lehetőséget” – idézte az Autosport.

A lengyelnek Fernando Alonsóhoz hasonlóan a hosszútávú világbajnokságban (WEC) akadt volna hely 2018-ra, de nem élt a lehetőséggel, ám ha az F1 nem jön be, újra arra orientálódhat.

“Az egészen más verseny, egészen más kategória. Jó kihívás lehetne. A ralizással is ez volt. Persze a ralizás teljesen más, mint a pályaversenyzés, azért hosszútávú futamok még mindig közelebb állnak a Forma-1-hez, de azért mégis más. Mindig jó dolog az új kihívás. Mindig ad egy kis plusz lökést az új kezdet, a kíváncsiság, hogyan fog menni” – magyarázta.