Hatalmas rajtbalesettel kezdődött a 2018-as F1-es Belga Nagydíj, melyet Nico Hülkenberg indított el, amikor megtorpedózta Fernando Alonso McLarenjének hátulját. A spanyol irányíthatatlanul repült Charles Leclerc Sauberje felett, belelökve ezzel Daniel Ricciardo Red Bullját Kimi Räikkönen Ferrarijába.

A finn defektet kapott, és a cafatokra szakadt gumi annyira megrongálta az autó hátulját, hogy a Jégembernek hamar fel kellett adnia a küzdelmet. Ricciardo a verseny kétharmadáig küzdött két kör lemaradással, amikor kiállt a bokszba. Az ausztrál akkor maradt le ennyire, amikor csapatának szerelői kicserélték autóján a megrongálódott hátsó szárnyat.

A csapatfőnök, Christian Horner elismerően szólt a tettről. „A fiúk hihetetlen munkát végeztek a szárnycserekor. Ami máskor 45 perc lenne, most 10 perc alatt megoldották. Visszaküldtük a versenybe, azt hittük, hogy jön egy kis eső, vagy a biztonsági autó, ami a mi malmunkra hajtja a vizet.”

Ricciardo a hétvégén esedékes Olasz Nagydíjon már biztosan a mezőny hátuljából kezdi a versenyt, mivel motorkomponenseket cserélnek autójában. Az új alkatrészekkel átlépi a megengedett limitet, így büntetés jár. Horner elmondása szerint a csapattárs Max Verstappent valószínűleg nem büntetik, noha nála is esedékes a csere.

Räikkönen elárulta, hasztalan lett volna a pályán maradnia. “Nem tudom, mi történt. Csak azt tudom, hogy valaki eltalált hátulról, és defektet kaptam. Komolyan sérült a hátsó szárny és a padlólemez, és a DRS is nyitva maradt állandóan. Nehéz volt a pályán tartani a kocsit, értelmetlen lett volna folytatni” – mondta 2007 világbajnoka.