Motorcserés rajtbüntetésére tekintettel a Mercedes már Belgiumban is arra készült Valtteri Bottasszal, hogy Lewis Hamilton segédjévé teszi az időmérőn. Az elképzelés az volt, hogy a mindenképpen a mezőny végéről induló Bottas biztosít majd szélárnyékot Hamiltonnak a Q3-ban, ami akár ellensúlyozhatta volna a Ferrari motorelőnyét.

Az időmérő utolsó szakaszában lezúduló zápor miatt ezt a taktikát végül nem alkalmazta a Mercedes, de már az elképzelés is jelzi, hogy Bottasból végleg szárnysegéd lett.

Ehhez képest Toto Wolff csapatfőnök azt állítja, hogy csak az Olasz Nagydíj után döntenek arról, hogy mindent Hamiltonra tesznek-e fel a folytatásban.

“Gyűlölöm megtenni” – mondta Wolff. “Ez teljesen ellentétes a versenyzői ösztönömmel. Próbálunk nagyon semlegesek lenni a versenyzőinkkel, eddig nem is beszéltünk erről.”

“De meglátjuk, mi lesz Monzában. Az eredmények ismeretében majd eldöntjük, szükséges-e beállnunk egy versenyző mögé. De jelenleg tartozunk mindkettejüknek és a Forma-1-nek is azzal, hogy nem avatkozunk be a versenybe.”