A Honda 2015-ös Forma-1-es visszatérése kész katasztrófa volt, a McLarennel három év alatt sem jutottak semmire. A wokingiak az idei évre búcsút intettek a japán gyártónak, amely 2018-ban kizárólag a Toro Rossónak szállít, ám jövőre már a Red Bull Racing autóiban is az ő motorjaik dolgoznak majd.

Az idei év eddig felemásan alakult a Honda számára, a motor egyértelműen versenyképesebbnek tűnik, ugyanakkor megbízhatósága továbbra sem valami jó. Ennek ellenére az energiaital-gyártó motorsportfőnöke, Helmut Marko nagyon bizakodó a jövőt illetően:

“A Toro Rossóval minden tökéletesen megy, jövőre pedig még nagyobb erőbedobással dolgozik majd a Honda. A szakurai fejlesztőközpontjukkal senki sem versenyezhet. A japánok másképp dolgoznak, más kultúra, idővel megtanulja ezt az ember” – magyarázta az osztrák Servus TV adásában.

“Mi másképp állunk a Hondához, mint a McLaren. Ők megmondták nekik, hogy milyen motort építsenek, mi viszont csak annyit mondunk, hogy építsék meg számunkra a lehető leggyorsabb motort, aztán majd valahogy beillesztjük az autóba. Mi nem követelünk, mindent megbeszélünk.”

F1: A Hondával senki nem tud lépést tartani? 1

A Red Bull Racing 12 év után int búcsút a Renault-nak, igaz, a viszonyuk már 2015-ben megromlott. Marko szerint a francia gyártó a mai napig nem tudta igazán elcsípni a 2014-ben bevezetett új, turbós V6-os hibrid formulát.

“A Renault mindig azt ígérgette, hogy a következő évben versenyképesek leszünk, de ez sosem valósult meg. Elvesztettük a Renault-ba vetett hitünket. A Honda elkötelezett partner, amelynek megvannak a pénzügyi és műszaki erőforrásai ahhoz, és számukra mi vagyunk a no. 1.” – utalt arra, hogy a Renault amúgy is a saját gyári csapatát építi, amellyel 2021-ben már a bajnoki címért akarnak küzdeni.

“A Toro Rosso teljesítménye bizonyítja, hogy egyértelműen fejlődik a Honda. Biztos vagyok benne, hogy jövőre már messze a Renault előtt leszünk” – jelentette ki Marko.