Niki Laudán augusztus 2-án hajtottak végre tüdőtranszplantációt Bécsben, miután az eddigi hírek szerint ibizai nyaralásán influenzás lett, a betegség pedig olyannyira megtámadta a szervezetét, hogy új tüdőre volt szüksége. Többek között ezt is megcáfolták az őt kezelő orvosok azon a sajtótájékoztatón, amelyet a háromszoros világbajnok állapotáról tartottak – írta a GPHírek.

Az orvosok „nagyon, nagyon pozitív gyógyulási folyamatról” adtak tájékoztatást, ennél pedig nincs is fontosabb a Mercedes ügyvezetői jogkör nélküli igazgatójának felépülését tekintve. “Közvetlenül a célvonalnál vagyunk, valójában minden tökéletes, reméljük, hogy így is marad. Ennek ellenére Lauda úrnak még jó ideig az intenzív osztályon kell feküdnie” – nyilatkozta Christian Hengstenberg, a Bécsi Általános Kórház kardiológiai osztályának vezetője.

Laudát az augusztus 2-án elvégzett operáció után 24 órával felébresztették a mesterséges altatásból, azóta önállóan lélegzik. “Az ember egy ilyen nagy műtét után úgy érzi, hogy elütötte egy tank. Az, hogy még ilyen korai szakaszban sem volt szükség mesterséges lélegeztetésre, nagyon fontos a gyógyulási folyamatot illetően. Lauda eszméleténél van, de még mindig ágyhoz kötött, noha szállítható állapotban van. Korábban két vesetranszplantáción is átesett, de minden belső szerve megfelelően működik.”

Az orvosok néhány korábbi információt is tisztáztak azzal kapcsolatban, hogy mi vezetett a tüdőtranszplantációhoz. Mint kiderült, Lauda nem megfázott, hanem a tüdejének hörgőcskéi gyulladtak be, ami a tüdőszövet roncsolódásához, illetve hegesedéséhez vezetett.

Mivel a gyógyszeres kezelés nem vezetett eredményre, az átültetés maradt az egyetlen lehetőség. Laudának a transzplantáció előtt napjai, legfeljebb egy hete volt hátra. Hogy az átültetésben mekkora szerepet játszott 1976-os balesete, amely során mérgező gázokat lélegzett be, és károsodott a tüdeje, még mindig kérdéses. “Nincs rá bizonyíték, hogy szerepet játszott volna, de arra sincs, hogy nem. Ezt a kérdést nem tudjuk megválaszolni” – mondta Marco Idzko, a pulmonológiai osztály vezetője.

Lauda látogatható, de csak szigorú előírások betartásával, hogy elkerüljék a fertőzésveszélyt. A felépülésben fontos szerepe lesz a háromszoros világbajnok hozzáállásának is, akit igazi harcosként ismernek, úgyhogy ezzel aligha lesz gond. “A hozzáállás nagyon fontos, de nem lehet pontosan mérni. Arról szól, hogy milyen a mentális állapota. Létfontosságú, hogy minél előbb kikeljen az ágyból, ezt pedig neki is akarnia kell, különben nem megy” – mondta a műtétet végző Klepetko professzor.

A szerv kilökődésének veszélye az első évben magasabb, mint később, ezért ilyenkor még nagyon szigorú a kontroll, ahogyan a szükséges gyógyszerek száma is magas. Klepetko egyébként meglepődve tapasztalta a hatalmas érdeklődést Lauda állapota iránt, de mindenkit biztosított róla, hogy a döntéseiket ettől függetlenül, szigorúan szakmai alapon hozzák.