A McLaren – akkor még csak – tartalékosa, Stoffel Vandoorne 2016-ban igen szépen, pontszerzéssel mutatkozott be a Forma-1-ben, amikor a sérült Fernando Alonsót kellett helyettesítenie a Bahreini Nagydíjon.

2017-re Jenson Button átadta a helyét az alsóbb kategóriákban szép eredményeket elért belgának, Vandoorne azonban nehezen vette fel az F1 ritmusát az első idényben, azonban az újoncoktól ez még belefér, így természetesen ő maradt Fernando Alonso csapattársa az idei évre is.

A második teljes idény azonban szintén nem fest valami jól, az időmérőkön eddig 10-1-re verte őt a spanyol veterán, pontszerzésből is csak hármat hozott eddig össze, és az a két 9. és egy 8. hely is az első négy fordulón belül volt, azóta Vandoorne zsinórban nullázik.

A McLaren egyelőre senkit nem kötött még le 2019-re, de a 26 éves belga bízik a folytatásban:

“Az idénynek ebben a szakaszában mindenki tárgyal mindenkivel. A nyári szünet előtt mindig téma a pilótapiac, ez így normális, de én sosem beszéltem erről a médiában, szóval most sem fogok belemenni” – mondta, amikor a mclarenes jövőjéről kérdezték.

Amikor konkrétan rákérdeztek, hogy véleménye szerint kiérdemelte-e a hosszabbítást, így felelt: “Úgy gondolom, hogy igen, biztos vagyok benne.”

F1: Megérdemli Vandoorne a McLaren-szerződést? 1

Vandoorne hangsúlyozta, hogy a nehézségektől csak jobb pilótává vált:

“Természetesen nem ilyen első másfél évet reméltem a Forma-1-ben. Nagyon nehezen jöttek az eredmények, idén mindkét autóval nehéz volt pontot szerezni. Ilyen körülmények között nem könnyű a megfelelő dolgokat mutatni, de ez van.”

“Úgy érzem, azért sok pozitívum is származott ebből számomra, megtanultam, hogyan kell kezelni a nehéz időszakokat, bizonyos problémákat, amikkel az alsóbb kategóriákban nem igazán szembesültem. Szóval más hozzáállásra volt szükség, és ettől más és egyértelműen erősebb versenyző lettem. Már eleve a második idény is egészen már, mint az első. Sokkal magabiztosabban készül az ember a hétvégékre, csinálja végig az edzéseket, egy év tapasztalata sokat számít.”

Míg Vandoorne a három pontszerzéssel 8 pontot gyűjtött, Alonso hétszer zárt a top10-ben, 40 pontot hozott a McLarennek.