Bár előzetesen a bajnoki címért való küzdelemről álmodott, a Red Bull-os Max Verstappen 2018-as szezonja pocsékul kezdődött, a szétesettnek tűnő holland ifjonc az első hat végén mindig elkövetett valamilyen hibát, általában túlzott önbizalomtól hajtva feleslegesen ütközött.

Verstappen aztán Kanadában, majd a múlt hétvégén Franciaországban is dobogóra állhatott. A Red Bull motorsportfőnöke, Helmut Marko szerint ezek az eredmények bizonyították, hogy az ifjonc “fegyelmezett, de így is gyors”, és mostanában kevesebb rizikót vállalt.

“Az volt a gond, hogy Max túl nagy nyomást helyezett önmagára. Hirtelen hibázgatni kezdett egy olyan autóval, amelyikkel az élen is mehetett volna, pedig tavaly nem csinált ilyeneket, amikor nem volt ennyire jó az autó. Végignéztünk minden lehetőséget, hogyan stabilizálhatnánk Maxot. Inkább csak véletlen egybeesés volt, mint tervezett reakció, de Montrealban nem volt vele senki (a kíséretéből, családjából)” – kezdte az osztrák.

F1: Verstappent helyre kellett tenni 1

Marko példaként felhozta a Monacói Nagydíj utolsó szabadedzését, amelyen Verstappen az adott pillanatban leggyorsabbként ment falnak, majd emiatt az időmérőn nem vezethetett, így míg végül Daniel Ricciardo a pole-ból indulva megnyerte a futamot, ő csak a 9. lett.

“Pontosan ezt kell megtanulnia: nem azzal nyeri meg az ember a bajnokságot, hogy ő zár az élen minden szabadedzésen. Másrészt persze örülünk is, hogy ilyen szilaj. Könnyebb dolog lehiggasztani valakit, mint egy nem túl gyors vagy agresszív pilótát az ellenkező irányba terelni. A belemenőssége, a küzdőszelleme miatt különleges, én ezért is védtem meg mindig.”

Az osztrák hozzátette, hogy a Red Bullnak kötelessége támogatni Verstappent, hiszen “nagyon fiatal és a reflektorfényben van”:

“Ausztriában 18 ezer holland lesz itt, a Franciaországi második helynek köszönhetően talán még többen is. A hazájában és Belgiumban is kész kultusza van, 20 évesen nem könnyű ezt kezelni.”