Ahogy köztudott, a múlt vasárnapi Forma-1-es Kanadai Nagydíjon a kockás zászló lengetésével megbízott celeb – a versenytisztviselők közti félreértés miatt – a kelleténél egy körrel előbb intette le a futamot.

A Forma-1 állandó versenyigazgatója, Charlie Whiting azt mondja, a montreali történtek után érdemes lehet a kockás zászló automatizálása és a LED-es kijelzőkön való megjelenítése.

“Azt hiszem, el kell gondolkodnunk a verseny végének jobb jelzésén. A kockás zászló lengetése tradicionális dolog, de ahogy ezúttal is láthattuk, hiba csúszhat bele. Lehetséges, és egészen egyszerű lenne mondjuk a nagy fekete kijelzőkön megjeleníteni a kockás zászlót a megfelelő időben” – magyarázta.

“De ha automatizáljuk, akkor végig kell gondolni, pontosan mikor is jelezzen, mikor legyen az aktiválás. Az már nem olyan egyszerű, alaposan át kell gondolni. De el kéne jutnunk oda, hogy a versenyzőknek elég legyen a pálya széli kijelzőkre pillantania, hogy lássák a kockás zászlót. Ha ott nem látják, a futamnak még nincs vége.”

“Jó kérdés persze, hogy érdemes-e egy tízévente egyszer adódó problémára ilyen megoldást keresni, de mindenképpen foglalkozom a kérdéssel.”