Kimi Räikkönen 16. Forma-1-es idényét gyűri, a 2007-es világbajnok második ferraris korszakának ötödik évét tölti a Scuderiánál. A 38 éves finn pilóta idén gyorsabbnak tűnik, mint az előző években, ám a tempót valamiért sosem sikerül eredményre váltania.

Az egykori Tyrrell-, Brarbham-, McLaren-, Ligier- és Jordan-pilóta, a 20 éve a brit F1-es közvetítések alapemberének számító Martin Brundle úgy véli, Räikkönennek ideje elköszönnie az F1-től:

“A Ferrarinál fájhat a fejük Kimi miatt. Tudom, hogy ő az egyik legnépszerűbb versenyző, de egy újabb időmérős hiba után 30 másodperccel a csapattársa mögött ért be vasárnap” – írt a vasárnapi Kanadai Nagydíj értékelésében.

“Mihez kezdjenek? Én úgy vélem, Kimi ideje lejárt. Időnként még megvillantja a tempóját, de már nem tudja kitartóan hozni a szükséges versenytempót. Seb (Vettel) hátvédjeként sem hatékony.”

“A konstruktőri bajnokság megnyerése nagyon fontos a Ferrari számára, nem viccből írják fel az utcai autóik műszerfalára az eddigi eredményeiket, és ahhoz, hogy ma a Red Bullés a Mercedes ellen győzni tudjanak, a jövő évben egy Ricciardo vagy egy Leclerc kellene Vettel mellé. És ezt Vettelnek is el kellene fogadnia” – utalt arra, hogy a német mennyire ragaszkodik Räikkönenhez.

F1: “Räikkönen ideje lejárt” 1

Brundle-nek meggyőződése, hogy az idén az Alfa Romeo Saubernél bemutatkozott saját neveltjük, a 20 éves Charles Leclerc alkalmas lenne Ferrari-pilótának:

“Egyértelműen megvan az F1-es mentalitása, úgy tűnik, mindene megvan, még ha az F1-es pilótagrafikán úgy is néz ki, mint egy ijedt Harry Potter. A Ferrari nem szokott fiatal pilótákkal kockáztatni, de jelenleg épp egy generációváltás zajlik. A mezőnyt három csoportra oszthatjuk, z egyik végén ott vannak az olyanok, mint Fernando (Alonso) és Kimi, középen a Grosjeanok és Hülkenbergek, és közben jönnek a fiatal tehetségek, a Ferrarinak sem szabad lemaradnia róluk” – magyarázta Brundle.

Míg Vettel a montreali futamgyőzelem – az idei harmadik diadala – után 121 ponttal újra vezeti a bajnoki versenyt, Räikkönen a maga 68 pontjával az ötödik. A finn szerződése az idény végéig él a Ferrarival.