Fernando Alonso az elmúlt pár évben saját állítása szerint gyakorlatilag minden versenyhétvégén élete addigi legjobb időmérőjét/futamát teljesíti, most pedig, a 300. Forma-1-es nagydíján még inkább megkönnyítette esetleges méltatói dolgát, amikor így értékelte önmagát:

“A Forma-1 történetének egyik legjobb versenyzője vagyok. Talán nem én vagyok a leggyorsabb az időmérőkön, talán nem én vagyok a leggyorsabb a futamokon vagy épp vizes körülmények között, de minden területen 9,5-öt hozok, ebből igyekszem kihozni a legtöbbet” – mondta a 37 éves spanyol.

A McLarennél negyedik éve a középmezőnyben küzdő kétszeres világbajnok azért elismerte, hogy voltak kihagyott lehetőségek:

“Voltak elszalasztott lehetőségek. Négy-öt világbajnoki címet is nyerhettem volna, ugyanakkor az is hatalmas dolog, hogy 18 évet az F1-ben tölthettem. Nagyon sok szép emlékem van. Voltak csúcsok, voltak hullámvölgyek, de a két világbajnoki címem megnyerése egyértelműen a fénypontot jelentik.”

Alonso 2005-ben és 2006-ban nyerte a két bajnoki címét, pályafutása alatt további három alkalommal volt második. 32 futamgyőzelmet és további 65 egyéb dobogós helyezést szerzett, azonban 2013 óta nem nyert verseny, a pódiumra pedig a 2014-es Magyar Nagydíjon állhatott fel legutóbb.