Daniel Ricciardo két héttel ezelőtt hibásan működő erőforrással aratott nagyszerű győzelmet Monacóban, ám a versenyen rakoncátlankodó mozgásienergia-visszanyerő sorsa bizonytalan volt a futamot követően. Mivel Ricciardo számára egy újabb egység már a harmadik lenne, amiért 10 helyes hátrasorolás jár, nagy kérdés volt, kell-e cserélni. Először úgy tűnt, nem, majd a Red Bull technikai főnöke, Adrian Newey mégis cserét és büntetést jósolt Montrealra.

Csütörtökön az ausztrál pilótát is megkérdezték, mi lesz vele, ő azt mondta, nem vár büntetést:

“Egyelőre nem, hacsak nem történik valami a szabadedzéseken. De ma a válaszom az, hogy nem” – szögezte le, hozzátéve, hogy sokkal szívesebben vállalná az erőforrás-részelem(ek) cseréjét két hét múlva, a Francia Nagydíjon.

“Igen, a Paul Ricard-on lehetésges. Ha már büntetést kapok, akkor inkább ott, mert most lendületben érzem magam.”

A Red Bullnál lejáró szerződésű ausztrál természetesen a jövőjét illető kérdéseket sem kerülhette el, az újságírók arról faggatták, hogy aláírt-e már esetleg a Ferrarival vagy a Mercedessszel.

“A válasz az elsőre: talán. A másodikra: talán” – mondta mosolyogva.

És hogy a monacói futamgyőzelem után több pénzt kérhet-e a Red Bulltól? “Talán!”- felelte.

A Red Bull motorsportfőnöke, Helmut Marko azt nyilatkozta, hogy bízik a hosszabbításban: “Mi nem siettetünk semmit, nem tartjuk nyomás alatt. Tisztában van vele, hogy nagyon szeretnénk megtartani. Monaco pedig nem csak azt bizonyította, hogy ő mennyire jó, hanem azt is, hogy milyen jó a Red Bull.”

Ezzel együtt, mivel a Mercedes még se Lewis Hamiltonnal, sem Valtteri Bottasszal nem hosszabbított, a bajnokcsapat is opció lehet Ricciardo számára. A Mercedesnél 2016 végéig technikai főnökként dolgozó, ma a Williamset erősítő Paddy Lowe ezt mondta Montrealban: “Toto (Wolff, Mercedes-csapatfőnök) már három éve tárgyalgat Ricciardóval.”