A Red Bull kedden a spielbergi versenypályáján Forma-1-es tesztelési lehetőséget adott a MotoGP-világbajnok Marc Marqueznek, a 25 éves spanyol Honda-versenyző a Red Bull 2012-es, de idei Toro Rosso-Honda-színekbe bújtatott autóját vezette.

Marquezt az autót jól ismerő Mark Webber mentorálta, az energiaital-gyártó motorsportfőnöke, Helmut Marko pedig arról beszélt a nap végén, hogy visszavárják a motorost, akinek simán lehet Forma-1-es jövője.

“Marc 1:21-es körökkel kezdett, de egészen 1:14-ig gyorsult. Kivételes tehetség a MotoGP-ben, és úgy fest, a Forma-1-ben is az lehet. Nagyon örülök, hogy ilyen gyorsan belerázódott. Eredetileg lassabb programról volt szó, de én azt mondtam, Marcnak kapásból jól megy majd, és ő ma igazolta is ezt” – mondta Marko.

Az autóval annak idején két futamgyőzelmet szerző Webber így méltatta a motorost:

“A reggelinél még egészen csendes volt, aztán amint beült az autóba, 100 százalékosan a munkára koncentrált és első osztályú teljesítményt nyújtott a pályán. A Forma-1 és a MotoGP két nagyon különböző dolog. Marc nagyon könnyűvé tette az instruktori munkámat, mindig a megfelelő dolgokat kérdezte és körről körre fejlődött. Szerintem ilyen teljesítménnyel legalább az F1-es középmezőnybe jutott volna. Az, hogy ilyen rövid idő alatt ilyen fejlődést mutatott, mindent elmond arról, milyen hatalmas tehetség.”

Marko odáig ment, hogy 2021-re F1-es ülést ajánlott Marqueznek:

“A következő pár évben megdönt még jó néhány rekordot a MotoGP-ben, és azután talán még mindig reális lehetőség lesz számára a Forma-1. A mai napig csak néhány kivételes tehetség, mint mondjuk John Surtees tudott mindkét kategóriában sikeresen versenyezni, de Marcban megvan, ami ehhez kell. Biztosan nem most vezetett utoljára Forma-1-es autót!”

Kattints a képre, galéria nyílik!