A Williams a mezőny többségével ellentétben a szabályok alapvető változatlansága ellenére alapjaitól újratervezett autóval vágott neki a 2018-as Forma-1-es szezonnak, ám az egykor szebb napokat látott alakulat csúnyán mellényúlt az FW41-essel, hat forduló után egyetlen top10-es eredménnyel, 4 pontocskával a konstruktőri bajokság utolsó helyén állnak.

A csapatot vezető Claire Williams ennek ellenére azt mondja, nem vállaltak ésszerűtlen kockázatot a felkészülési időszakban:

“Nem úgy futottunk neki az évnek, hogy most nyerni fogunk. Nem vagyunk naivak, mélyen, belül mi is tudjuk, hogy a folyamatos fejlesztéseik, a hatalmas költségvetésük, az anyagi és emberi erőforrásaik miatt a Ferrari, a Mercedes és a Red Bull elleni küzdelem kolosszális kihívás” – magyarázta a francia La Presse-nek.

“Úgy gondolom, hogy reális célokat tűzünk ki, de finoman szólva is óriási csalódás az év így is. Ugyanakkor nem a világvége. A Forma-1 sport, a sportban pedig minden csapatnál vannak csúcsok és hullámvölgyek. Egyszerűen csak még jobban neki kell gyürkőznünk, még keményebben kell dolgoznunk, és végre kell hajtanunk az előrelépéshez szükséges változtatásokat.”

F1: Nem az anyaság miatt pocsék a Williams 1

Az alapító Sir Frank lánya néhány hónappal ezelőtt anya lett, de azt mondja, a gyermeknevelés nem befolyásolja hátrányosan a csapatvezetői munkáját:

“Nem könnyű, de nem én vagyok az első anya, aki vezetői pozícióban van, és mások is képesek voltak jól dolgozni. Csak szervezés és időbeosztás kérdése az egész.”

A Williams-csapatot az elmúlt hetekben elhagyta a főtervező Ed Wood és az aerodinamikai főnök Dirk de Beer is, ám a Claire Williams bizalma nem rendült meg a technikai főnök Paddy Lowe-ban, azt ígéri, közösen kihúzzák majd az alakulatot a gödörből:

“A lényeg az, hogyan reagálunk a helyzetre. Ha baj van, leporoljuk magunkat és megyünk tovább előre, készülünk a következő futamra, a következő idényre. Küzdünk tovább, ebben biztosak lehetnek!”

“Világos tervünk van arra, min kell változtatni. Lesz néhány gyors változás, mások tovább tartanak majd. De tudjuk, merre tartunk, és biztosíthatok mindenkit, hogy továbbra is magasra célzunk.”