A Forma-1-ben a jelenlegi gyakorlat szerint a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) képviselői és a csapatok vezetői a versenyhétvégék kezdete előtt, csütörtök esténként ülnek össze, hogy átbeszéljék a hétvége kérdéseit, a pályát, az esetleges műszaki részleteket, majd pénteken, a két szabadedzés után a versenyigazgató Charlie Whiting a versenyzőkkel, plusz az őket elkísérő egy-egy csapatvezetővel újabb értekezletet tart.

Az FIA-nál most azt fontolgatják, hogy 2019-re megszüntetik a pénteki versenyzői megbeszélést és helyette csütörtökön rendeznek egy nagy, közös értekezletet.

“Egyelőre csak javaslat. Idén biztosan nem lesz változás, hacsak nem akarja mindenki. A fő ok, amiért ezt javasoltam, az, hogy a csapatvezetői értekezleten megbeszélt dolgok elvileg tovább kellene adniuk átadják a pilótáknak is, de a versenyzői értekezleteken gyakran kiderül, hogy ez nem történt meg, és mindent újra át kell beszélni” – kezdte a magyarázatot a Motorsport.comnak nyilatkozva Whiting.

“A pénteki versenyzői megbeszélés célja, hogy az első edzésnap után elmondhassák, miket tapasztaltak, mit csinált a pályabíró vagy ilyesmi. De nincs sok értelme, mert amikor látnak valamit, azt amúgy is rögtön elmondják. Ma már sokkal hatékonyabb a kommunikációs rendszer, szóval szerintem okosabb lenne (a közös megbeszélés) és sok fáradságot spórolhatnánk meg vele” – folytatta.

A pénteki megbeszélések törlésével a versenyzőknek több ideje maradna a mérnökökkel való értékelésre, ötletetelésre, főleg, hogy idén a későbbi kezdések miatt később is végződnek az edzések.