Élő: Forma-1 Spanyol Nagydíj

Hozza-e második futamgyőzelmét Lewis Hamilton, vagy a csapattársa, esetleg valamelyik ferraris lesz az élen Barcelonában? Mire jut Fernando Alonso a hazai versenyén a 8. helyről? Élő képes-szöveges közvetítés a Forma-1-es Spanyol Nagydíjról.

A korábbiaknál jóval hűvösebb (14 Celsius-fokos levegő- és 31 fokos aszfalthőmérséklet), felhős, esővel fenyegető időben sorakoztak fel a Forma-1-esek a barcelonai versenypálya rajtrácsára a Spanyol Nagydíjra.

Az első sorba a szombaton idei második pole-ját megszerző címvédő, Lewis Hamilton és csapattársa, Valtteri Bottas, a másodikba a ferrarisok, Sebastian Vettel és Kimi Räikkönen, a harmadikba a Red Bull párosa, Max Verstappen és Daniel Ricciardo, a negyedikbe a haasos rosszfiú, Kevin Magnussen valamint a helyi hős Fernando Alonso, az ötödikbe a másik hazai pilóta, a renault-s Carlos Sainz és a Haas francia versenyzője, Carlos Sainz állt.

A top10-ből Alonsón kívül mindenki a lágy keveréken rajtolt, a spanyol a szuperlággyal vágott neki az első etapnak, hátrébb Nico Hülkenberg és Marcus Ericsson (16. és 17. hely) a legtartósabb, közepes keveréket választotta. A Pirelli a kétkiállásos stratégiát ígérte a leggyorsabbnak.

vége 0 új esemény

2018 Forma-1 Spanyol Nagydíj

15:21

Rajt/1. kör:

A lámpák kialvásakor Hamilton jól indult, Bottast megelőzte Vettel. Hátrébb Romain Grosjean óriási balesetet okozott, megpördült, majd visszaforgatta az autót a pályára, a Haasba belerohant Nico Hülkenberg és Pierre Gasly, a pályát elborították a roncsok, beküldték a biztonsági autót.

15:24

3. kör

Sorrend a safety car mögött: Hamilton, Vettel, Bottas, Räikkönen, Verstappen, Ricciardo, Magnussen, Sainz, Leclerc, Ocon, Alonso, Stroll, Perez, Vandoorne, Ericsson, Hartley, Sirotkin.

15:28

7. kör

A biztonsági autó a 6. kör végén elengedte a mezőnyt, Hamilton nagyon lelassított, mielőtt kilőtt volna, sikerült is leszakítania Vettelt. A célegyenesben Bottas kinézett Vettel mellé, Verstappen Räikkönen mellé, de egyikük sem előzött, Alonso viszont a szuperlágyon levadászta Ocont, fellépett a top10-be.

15:33

10. kör

Stoffel Vandoorne 5 másodperces időbüntetést kapott, amiért a 2. kanyarban a bója megkerülése nélkül tért vissza a pályára.

15:38

15. kör

A mezőny nagyjából beállt, bár Ricciardo a csapatrádión jelezte, hogy gyorsabb, mint az előtte haladócsapattárs, Verstappen.

15:42

18. kör

Vettel megkezdte a kerékcseréket, lágyról közepes keverékre váltott.

15:46

20. kör

Bottasszal reagált a Mercedes, a finn lassú kiállás során megkapta a közepeseket, Vettel nyert az ügyetlenségen, a rivális elé került a pályán.

15:48

22. kör

Alonso megszabadult a szuperlágyaktól, közepeseket vette fel, a 15. helyre tért vissza.

15:52

25. kör

Räikkönen a 24. kör végén a bokszutca bejáratánál behúzódott, Verstappen elment mellett, majd a finn a célegyenesen már jelentette, hogy motorhibát gyanít. A csapat arra kérte, hogy álljon le, de még továbbment.

15:54

26. kör

Hamilton is kereket cserélt, ő is közepest kapott. A címvédő Verstappen mögé ért ki a pályára. Räikkönen visszavitte a bokszba az autót, betolták a garázsba.

15:58

29. kör

Carlos Sainz öldöklő csatát folytatott Marcus Ericssonnal az első kanyarban, de a svéd nem adta a 9. helyet.

16:02

30. kör

Esteban Ocon borzalmasan lassú kerékcserét élt meg, a jobb hátsó nem akart felmenni az autóra, a francia az utolsó helyre esett vissza.

16:05

34. kör

A hosszú első etapot vivő Ricciardo is megjárta a bokszutcát, felvette a közepes gumikat, a kör legvégén megtette ugyanezt Verstappen is.

16:07

35. kör

A top10-ből már csak Ericsson nem cserélt kereket, a sorrend: Hamilton, Vettel, Bottas, Verstappen, Ricciardo, Magnussen, Ericsson, Sainz, Leclerc és Alonso.

16:14

40. kör

Ocon motor- vagy sebességváltó-hibával a pálya szélére húzódott, az utolsó helyről kiesett. Virtuális biztonsági autót rendeltek el.

16:17

42. kör

Vettel kereket cserélt, közepeseket vett fel újra. A német Verstappen mögött tért vissza a pályára.

16:21

43. kör

A virtuális biztonsági autó lezárása után Alonso megelőzte a kicsit elalvó Leclerc-t, míg máshol Verstappen ráfutott Stroll Williamsére, letört a bal első szárnyvége.

16:23

46. kör

A potenciális pontszerzők sorrendje 20 körrel a vége előtt: Hamilton, Bottas, Verstappen, Vettel, Ricciardo, Magnussen, Sainz, Alonso, Leclerc és Perez.

16:38

56. kör

Vettel egy keveset közelített Verstappenre, de nem tudott igazán közelebb kerülni. A top10 sorrendje: Hamilton, Bottas, Verstappen, Vettel, Ricciardo, Magnussen, Sainz, Alonso, Leclerc és Perez.

16:43

62. kör

A 7. helyen haladó Sainz motorproblémákat jelzett a rádión.

16:52

66. kör/befutó

Hamilton senkitől és semmitől sem zavartatva futott be a célba, megszerezve idei második futamgyőzelmét, míg Valtteri Bottas 2. helye kettős sikert hozott a Mercedesnek. Max Verstappen lett a 3., Sebastian Vettelnek az indokolatlan kerékcsere miatt a 2. helyett be kellett érnie a 4. hellyel. A további pontokon Daniel Ricciardo, Kevin Magnussen, Carlos Sainz, Fernando Alonso, Sergio Perez és Charles Leclerc osztozott.

16:55

A Spanyol Nagydíj eredménye

Élő: Forma-1 Spanyol Nagydíj 1

Forrás: Fotó: Europress

Kommentek