Bár a versenyzői ülést elcsaklizta előle a fiatalabb és jobb szponzori hátterű orosz Szergej Szirotkin, Robert Kubica 2018-ra így is a Williams kötelékébe került, az egykori BMW- és Renault-versenyzőt tartalékos és tesztpilótaként szerződtette a brit csapat.

A 33 éves lengyel vezetett a téli teszteken, és most, Barcelonában újra autóba ül, a Spanyol Nagydíj pénteki első edzésén Szirkotkin helyett terelgeti majd az FW41-est, majd a jövő héten a kétnapos teszt egyik napján újra megkapja az autót.

“Az első szabadedzésen Robert vezet majd Szergej helyett. Sűrű pénteki programunk lesz, kíváncsian várjuk Roberg visszajelzéseit az autóról” – mondta a technikai főnök Paddy Lowe.

“A versenyhétvége után jön egy kétnapos teszt, azon a hivatalos ifjoncunk, Oliver Rowland és Robert vezet majd. Komoly programot kell belesűrítenünk abba a két napba, hogy sikerüljön javítani az autón” – folytatta.

A Williams az idei évben – gyakorlatilag az összes riválistól eltérően – az alapoktól újratervezett autóval állt elő, ám az első Lowe-hoz kötődő járgány finoman szólva sem lett versenyképes, a patinás csapat még Lance Stroll bakui 8. helye után is a konstruktőri bajnokság utolsó helyén áll.