A McLaren 2018-ra motorszállítót váltott, a Honda helyett a Renault erőforrásait használják, ám az igazi nagy előrelépés még várat magára. A csapat versenyfőnöke, Eric Boullier elárulta, hogy miért: valójában még a tavalyi kasztni frissített változatát használják, az igazi 2018-as autó csak az egy hónap múlva következő Spanyol Nagydíjon lép majd pályára.

„A 2018-as autónk Barcelonára érkezik, természetesen azt reméljük, hogy az elvárásoknak megfelelően teljesít majd. A jelenlegi autónk elmarad a kitűzött teljesítménycéloktól, de ez így is van rendben. Viszont a határidőktől tényleg elmaradtunk, azaz a Barcelonában érkező autónak már Ausztráliára el kellett volna készülnie. Ezért valójában pillanatnyilag a tavalyi autó továbbfejlesztésével versenyzünk, nem az új autónkkal” – magyarázta a szakember.

Boullier elismerte, hogy nem könnyű a jelenlegi járgánnyal végigcsinálni a hétvégéket:

„Ez van. Tudtuk előre, egyszerűen ebből a helyzetből kell most kihozni a maximumot. De eddig sikerült is kihasználnunk az adódó lehetőségeket, mindkét pilótánkkal annyi pontot hoztunk, amennyit csak lehetett. Egyszerűen csak frusztráló, hogy míg a versenyen nagyon jó a tempónk és a teljesítményünk, az időmérőn ezt nem tudjuk előhívni.”

Ami az új autó potenciálját illeti, Bouller óvatos: „Nincsenek elvárások. Elég rég vagyok már az F1-ben ahhoz, hogy tudjam, akkor szabad csak ünnepelni, ha már a dobogón, vagy a dobogó tetején vagyunk.”

A McLaren az eddigi három forduló hat pontszerzési lehetőségéből ötöt kihasznált, 28 ponttal a konstruktőri bajnokság 4. helyén állnak. A szintén Renault-motoros Red Bull 55 ponttal a 3., míg a gyári Renault-csapat 25 ponttal az 5.