Hideg (12 fokos levegő- és a 15 fokos aszfalthőmérséklet), szürke időben kezdődött a Forma-1-es Kínai Nagydíj harmadik szabadedzése szombaton Sanghajban.

Az időmérő előtti utolsó gyakorláson a körülmények ráerősítettek a Ferrari versenyképességére, míg a Mercedes és a Red Bull mintha irányt vesztett volna péntek óta: Sebastian Vettel 743 ezreddel előzte meg a legközelebbi riválist, Valtteri Bottast (3.), de még saját csapattársának, Kimi Räikkönennek is közel fél másodpercet adott.

A jobbik Red Bull-os, Max Verstappen bő kilenctizedet kapott Vetteltől, míg a mindkét pénteki edzést megnyerő Lewis Hamilton már több mint egy másodperces hátrányban zárt.

Az edzés közepén néhány percen belül több incidens is követte egymást: Hamilton több elrontott kanyar után 540 fokos pördülést mutatott be, amikor kiszaladt a vizes műfűre, Romain Grosjean Haaasán túlmelegedtek és kigyulladtak, a bokszutcába visszatérve oltani kellett, majd Daniel Ricciardo autója kezdett füstfelhőket és lángokat eregetni a kipufogóból, félre kellett állnia, valószínűleg a turbó adta meg magát a Red Bullban.

Kevin Magnussen a másik Haasszal ugyanakkor igen erős tempót villantott, a dán – a top10-ből egyedüliként – lágy keveréken futotta leggyorsabb idejét, amelyen mindössze háromtizeddel volt lassabb az ultralágyas Hamiltonnál.

A top10 második felében a két Force India, a renault-s Carlos Sainz és a williamses Szergej Szirotkin sorakozott.

Az érdekesnek ígérkező időmérő edzés magyar idő szerint reggel 8 órakor kezdődik.

F1: Lángolt a Red Bull, küszködött a Merci 1