A Mercedes motorfőnöke, Andy Cowell a Forma-1-es szezonnyitó előtt beszélt arról, hogy 2018-ra a korábbinál is erősebb időmérős motorüzemmódot fejlesztettek, majd miután a melbourne-i kvalifikáción Lewis Hamilton hattizedes előnnyel vitte a pole-t, “mindenki” a partimódról kezdett beszélni.

Bár a címvédő pilóta tagadta, hogy a Q3-ban valamit átkapcsolt a motoron, a csapatfőnök Toto Wolff már akkor megerősítette a partimód létezését, most pedig, a Bahreini Nagydíj előtt a Mercedesnél átfogóan tisztázták, miről is van szó.

A csapat által kiadott közlemény szerint a versenyhétvégéken “három alapüzemmódot használunk: egyet a szabadedzéseken, egyet az időmérő nagy részén és egyet a futam túlnyomó részében”.

“Mindhárom üzemmód további albeállításokkal hangolható különböző helyzetekhez, szabályozható, hogy az elektromos energiát milyen mértékben használja el az autó a kör során, hogyan gyűjtse vissza, milyen arányban álljon a felhasználás és a gyűjtés.”

“Az Ausztrál Nagydíjon Lewis Hamilton és Valtteri Bottas is alacsonyabb teljesítményre kapcsolta a versenyüzemmódot, amikor elakadtak a forgalomban, hogy megelőzzék a motor túlmelegedését. A biztonsági autós szakasz hasonló kihívást jelent, a pilóták olyankor igyekeznek kímélni az erőforrást, így olyankor is olyan beállítást választanak, ami csökkenti a terhelést és segíti a hűtést.”

“Az időmérős módra csak néhány kör erejéig van szükség a hétvégéken, a használata pedig az erőviszonyoktól is függ, néha az egész kvalifikáció alatt használják a pilóták, máskor csak az utolsó szakaszban, a Q3-ban.”

A Mercedes hangsúlyozta, hogy a motorpartnereiknek is ugyanazok az üzemmódok állnak rendelkezésére, mint a gyári csapatnál:

“A motorüzemmódokat akkor alakítjuk ki, amikor az első erőforrást teszteljük Brixworth-ben, az üzemmódokhoz tartozó futásteljesítmény-keretet pedig a hosszabb tesztelés alapján határozzuk meg. Némelyik irányelv pályaspecifikus, mások sokkal általánosabbak. Az üzemmódok használatáról dönthetnek a versenyzők, vagy bevethetik őket a mérnökök tanácsa alapján, akik a rádión jelzik azt nekik.”

Forrás: Fotó: Europress