A 2018-as Forma-1-es idény első büntetését Melbourne-ben épp a hazai pilóta, a Red Bull-os Daniel Ricciardo kapta, amiért a pénteki második szabadedzésen nem lassított eléggé, amikor piros zászlóval megszakították a körözést.

Az ausztrál versenyzőnek háromhelyes rajtbüntetést osztottak ki a stewardok, amit a Red Bullnál túl szigorúnak, igazságtalannak értékeltek, nagyobb rugalmasságot vártak volna el.

A Williams technikai főnöke, Paddy Lowe ugyanakkor helyesnek tartja, hogy kemény kézzel szankcionálták a szabályszegést:

“Sajnáltam Ricciardót a konkrét esetért, ugyanis tényleg elég keménynek tűnt ez a hazai futamán. Mindig előjön az ilyesmi, de az az igazság, hogy általában épp a következetlenség miatt kritizálják a versenybírókat, én pedig úgy vélem, hogy ha biztonságról van szó, a stewardoknak kemény büntetéseket is kell kiosztaniuk, én támogatom ezt.”

“Ilyen esetekben nincs pardon, mert abban a pillanatban, amikor azt mondják, hogy ez az első verseny, új a szabály, még nem készültek fel rá, szóval elnézők leszünk, az lesz belőle, hogy legközelebb a következő versenyzőt sem lehet megbüntetni. Olyan pozícióba manővereznék magukat, amiből nem tudnának kimászni.”

“Végső soron a biztonságról volt szó, és ha futamon történt volna ilyen, akkor biztosan mindenki nagyon oda is figyelt volna a szabályra, ennek így kell lennie.”