A múlt hétvégi Ausztrál Nagydíjon újra előtérbe került a dizájnok, alkatrészek csapatok közti megosztását övező vita, hiszen a Ferrarival szorosan együttműködő amerikai Haas szemre a maranellóiak tavalyi autójával lett 2018-ra a középmezőny legversenyképesebb alakulata.

Jelenleg a hajtáslánc, a felfüggesztések elemein és a glórián kívül a csapatoknak mindent maguknak kell legyártaniuk, ettől konstruktőrök, ám a költségcsökkentés jegyében a 2021-re tervezett szabályváltozások között ott lehet majd az alkatrészek egységesítése és/vagy a csapatok közti adásvételének ilyen-olyan fokú szabaddá tétele.

A 2016-ban és 2017-ben a bajnokság 4. helyén álló privát csapat, a Force India ügyvezetője szerint ezzel igen veszélyes lejtőn indulhat el a Forma-1:

“A Forma-1 egész filozófiáját egy csapásra megváltoztatná, ha egyszer csak meg lehetne venni egy másik csapat autóját. Ha ennek szabad utat engedünk, a végén IndyCarrá válunk. Valaki legyártja a legjobb autót és mindenki tőle akar majd vásárolni. Ő meg nyilván szívesen el is adja, hiszen a gyári csapata úgyis a fejlesztések élén jár majd, mindig ő fog győzni, a többiek meg mind a vásárlói lesznek” – magyarázta Otmar Szafnauer.

“A végén lesz egy IndyCar-szerű bajnokságunk, pedig szerintem a Forma-1 sosem erről szólt. Nem mintha az IndyCar rossz széria lenne, de az egy más dolog” – utalt arra, hogy az amerikai sorozatban mostanra kizárólag az olasz Dallara által gyártott kasztnik futnak, amelybe aztán vagy a Chevrolet, vagy a Honda motorjait szerelik.

Így lehet a Forma-1-ből IndyCar 1

Szafnauer szerint a Force Indiát kellene mintának tekinteni a 2021-es szabályrendszer kialakításakor, hiszen nagyon kis összegből, mégis önállóan képesek versenyképes autót gyártani. Ezt kellene támogatni:

“Amennyire tudom, mostanra mi költjük a legkevesebbet, mi vagyunk a legkisebb csapat, mégis mindent mi magunk gyártunk a sebességváltón (és a motoron) kívül. Ha mi mindent meg tudunk csinálni önállóan, ilyen kevés pénzből és ilyen kevés emberrel, akkor miért ne legyen a mi méretünk a modell a jövőre nézve? A versenyképesség szempontjából egyáltalán nem vagyunk rosszak, pedig csak töredékét költjük annak, mint más csapatok.”