A Williams a 2014-es feltámadás után az elmúlt pár évben lassan visszacsúszott a középmezőny sűrűjébe, az idén a 19 éves Lance Stroll-lal és a 22 éves újonc Szergej Szirtokinnal története legtapasztalatlanabb párosával induló patinás csapat a szezonnyitó hétvégén a korábbiaknál is versenyképtelenebbnek tűnt.

Szirotkin már a futam elején búcsúzott egy kósza szendvicses tasak miatt, míg Stroll az utolsó előtti helyen ért célba, a kanadai a futam után azt mondta, csak a túlélésre játszott, nem versenyzett, az autó pedig használhatatlan.

A csapathoz tesztpilótaként igazolt Robert Kubica nem kívánta kommentálni fiatal csapattársa szavait:

“Nem lenne helyénvaló véleményeznem a dolgot, nem ez a feladatom. De úgy gondolom, hogy Lance jó munkát végzett. Nem volt könnyű dolga, hiszen nem tudott rendesen felkészülni az időmérőre, pedig kevés tapasztalat birtokában ez fontos” – utalt a lengyel arra, hogy a pénteki meghibásodás után a kanadai keveset vezethetett az utolsó szabadedzésen.

“És a tapasztalatlanság miatt volt olyan nehéz dolga Szergejnek is” – tette hozzá.

Kubica a téli teszteken látottak alapján egyébként nem is számított sokkal jobb szereplésre:

“Barcelona után azt mondtam, hogy a Q2-be jutáshoz legfeljebb két másodperccel lehetünk lassabbak az élmenőktől. A hátrányunk végül 2,2 másodperc volt. Hogy mi jön ez után, nem tudni, de ha megnézzük a helyzetet, kár lett volna többet várni.”

A Williams versenyképtelenségét illetően az 1997-es világbajnok Jacques Villeneuve elég érdekes magyarázatot vetett fel: a kanadai azt pedzegette, hogy Kubica szándékosan az ifjoncok számára rossz irányba fejlesztheti az autót, hogy végül őt ültessék az autóba…