2017 őszén úgy tűnt, hogy a Forma-1-es visszatérésen dolgozó Robert Kubica az idei évre a Williamsnél megkaphatja az áhított lehetőséget, ám a brit csapat végül a fiatalabb, gyorsabb és jobb szponzori hátterű orosz pilótát, Szergej Szirotkint választotta, míg a lengyel veteránt tesztpilótának vették fel.

A Williams egykori versenyzője és világbajnoka (1997), Jacques Villeneuve a Forma-1-ből való 2006-os távozása óta kész karriert épített a kritikus, fitymáló, botrányos nyilatkozatokra, most, a 2018-as szezonnyitóra is eleresztett egyet Kubicáról, szabotázzsal vádolta meg a lengyelt.

“Nehéz felmérni a Williams helyzetét. A teszteken mindenesetre nehezen vezethetőnek tűnt az autó, Kubica volt az egyetlen, aki ki tudta aknázni a potenciálját” – mondta a Sky Italia közvetítésében.

“Leginkább Robert fogja fejleszteni az autót, és lehetséges, hogy szándékosan nehezen vezethetővé teszi a másik két pilóta számára. Az az álma, hogy versenyezzen és ne csak tartalékos legyen, szóval én nem zárnám ki ezt a lehetőséget. Az ő helyében én is ezt tenném” – állította a kanadai.

Szokás azt mondani, hogy mindenki magából indul ki, de Villeneuve ennek is elébe ment. Az egykori Williams-versenyzőt a csapat amúgy már tavaly nem kívánatos személynek nyilvánította a nyilatkozatai miatt, egykori alakulatánál nem fogadják a garázsban és a paddockban.

A Williams az Ausztrál Nagydíj szabadedzésein nem villogott, az idén második évét kezdő ifjonc, Lance Stroll, valamint Szirotkin is mindkétszer a top10-en kívül zárt.