Lewis Hamilton a pole-ból rajtolva magabiztosan vezette a Forma-1-es Ausztrál Nagydíjat, simának tűnt a futamgyőzelme, ám a haasos Romain Grosjean pályán leállított autója miatt elrendelt virtuális biztonsági autós szakasz alatt letudott kerékcseréknél a ferraris Sebastian Vettel eléje került, a címvédő pedig nem is tudta visszavenni a vezetést.

Hamilton rögtön értetlenkedett a rádión, és valódi magyarázattal még a csapatfőnök, Toto Wolff sem tudott szolgálni a leintés után.

“Egyelőre nem tudjuk” – mondta a kérdésre, hogyan is kerülhetett Vettel Hamilton elé. “Azt hittük, elég előnyünk van Sebastian legyőzéséhez, de aztán láttuk a tévében, hogy mégsem. Azt hiszem, valami szoftverhiba lehetett a rendszerünkben, így számoltuk el.”

“Mindig nagyon fájdalmas, ha nem világos, miért lett oda a futam, amit addig uraltunk. A Forma-1 adatvezérelt világában nagyon ritka az ilyen, de a mélyére ásunk majd, hogy kiderüljön, mi lehetett a hiba” – ígérte Wolff.

Hamilton a kiállások után végig Vettel nyakán autózott, csak az utolsó pár körre vett vissza.

“Szerintem tisztában volt vele, hogy nem erőltetheti tovább, mert kicsálta volna a gumikat és célba sem ér” – mondta erről a csapatfőnök.