A Forma-1-ben a 2018-as idénytől kötelező a fejvédő keret, az ún. glória használata. Az autókon megjelent eszköz esztétikai szempontból legalábbis megosztó, ám a versenyzők mind elismerik, hogy a biztonságukat növeli, ráadásul állítólag a kilátásban is minimális korlátot jelent csak.

Az elmúlt napokban a Mercedes és a Williams is kiadott egy-egy glóriás-sisakkamerás videót.

A mercedeses Valtteri Bottas azt mondja, hogy csalókák a felvételek, a videókon látottnál sokkal kevésbé zavaró az eszköz:

“A szimulátoron több pályán is kipróbáltuk a glóriát és egyetlen helyszínen sem okozott gondot a startlámpa látását illetően. Mindenütt legalább félszemmel lehet látni őket, ez pedig elég. Egyébként pedig, az autóban ülve csak a középső oszlopot és a felsők egy kis részét látjuk, de oda meg úgyse nézünk. Mi előre nézünk, középen pedig egy egészen kis dolog csak, teljesen megszoktam, rendben van.”

“Eltartott egy kicsit, míg hozzászoktam, de nincs vele gond. Egyáltalán nem zavaró. Láttam sisakkamerás felvételeket, de a valóságban, a pilótafüléből nem így néz ki, mi csak az első, kis részt látjuk” – magyarázta a finn.

A glória a be- és kiszállásban is változást hoz – ami egyeseknél az overall szakadását is okozta –, de Bottas szerint ez sem vészes.

“Talán három-négy alkalommal próbáltam ki a kötelező FIA-as (menekülési) teszt előtt, és simán átmentem az első alkalommal. Pár másodperccel több időt kaptunk a kiszállásra, annyi is kellett nagyjából. Talán három-négy másodperccel tart tovább a kiszállás. A beszállás egy kicsit trükkösebb lett, de azzal sincs gond.”