A múlt héten hivatalosan is bejelentették, amiről már tavaly ősszel pletykáltak: a mclarenes Fernando Alonso 2018-ban a Forma-1 mellett a hosszútávú világbajnokság (WEC) teljes programját is teljesíti a Toyota színeiben.

A kétszeres F1-bajnok spanyol nem titkoltan az autóversenyzés hármas koronájára hajt, ennek keretében próbálkozott meg tavaly az amerikai Indy 500-zal, idén pedig a Le Mans-i 24 órásnak fut neki, ám régi barátja, Mark Webber szerint talán kicsit túlzásba esett Alonso.

Az egykori Minardi-, Jaguar-, Williams- és Red Bull-pilóta az F1 után a WEC-ben húzott le három szezont, a Porsche színeiben világbajnoki címig jutott, így képben van mindkét szériát illetően, ez alapján pedig úgy véli, talán nem a legjobb akkor nekivágni a hosszútávú versenyzésnek, amikor a Renault-motorral már versenyképesebb lehet a McLaren is:

“Az Indy-ötlet nagyon tetszett. A McLaren tavaly siralmas volt. De remélhetőleg idén már versenyképesebbek lesznek. Csak azt remélem, hogy miközben a kategóriák között pattog és két végén égeti a gyertyát, Fernando nem marad le potenciális jó eredményekről az F1-ben” – idézte az Autosport a 41 éves ausztrált.

“Neki nyilván nagyon jó lesz a Le Mans-i 24 órás, élvezni fogja az egészet. De nem igazán értem a végső célt. Neki nyilván jó (a teljes WEC-idényben is versenyezni), de nem hiszem, hogy a McLarennél annyira örülnek ennek.”

F1: Baráti figyelmeztetés Alonsónak 1

Az ausztrál veterán összességében persze érti, miért is hajlandó két bajnokságban indulni Alonso:

“Született versenyző, minden lehetséges alkalmat megragad. Három-négy éve ez még nem lett volna lehetséges, egyszerűen senki nem csinált ilyet. De az F1-ben most kevesebb a tesztelés, a (McLarennel) pedig nem versenyképes – ha a bajnoki címért küzdhetne, biztosan nem vállalkozna ilyesmire. A McLarennél nem sok szimulátoros munkát végez, már ha egyáltalán. Igazi régimódi autóversenyző, és pont ezt szeretjük benne.”