A Ferrari- és Fiat-Chrysler-elnök Sergio Marchionne vágyának megfelelően a 2018-as idényben visszatér az Alfa Romeo a Forma-1-be, a márka a Sauber-csapat névadó szponzoraként szerepel majd.

Bár egyelőre alapvetően csak a festésről van szó – valamint néhány Alfa-mérnök az F1-ben is gyűjt majd szakmai tapasztalatokat –, úgy fest, hogy közép- vagy hosszabb távon ennél komolyabb tervek is vannak.

“Bár egyelőre a Ferrari motorjára támaszkodnak, a cégvezetés teljes értékű Alfa Romeo-csapatot szeretne. A cél nem egy Ferrari B csapat, hanem egy igazi Alfa Romeo” – mondta a francia Auto Hebdónak a Sauber főnöke, Frederic Vasseur.

“Azért persze marad majd kapcsolat a két entitás között a versenyzők, a képzés szintjén” – tette hozzá.

Bár a Saubert tavaly előtt megmentette egy svéd hátterű befektetői csoport a csődtől, az Alfa Romeo-partnerség pedig pár évre biztosan konszolidálta a helyzetüket, Vasseur szerint a privát csapatok ideje lassan lejár:

“Hosszabb távon én nem tudom elképzelni a privát csapatok Forma-1-es túlélését. Lehet egy vagy két nagyszerű évük, mint például a Force Indiának volt (2016-17-ben), de a válság legkisebb jelére minden borulhat. Az Alfa Romeó-s partnerségnek köszönhetően mi most egy időre stabilizálódunk.”