A svájci Peter Sauber 1993-ban mutatkozott be csapatával a Forma-1-ben, ám 2013 végén a háttérbe vonult, a vezetést átadta Monisha Kaltenbornnak, 2016 nyarán pedig kétharmados tulajdonrészét is eladta a Longbow Finance befektetői csoportnak és teljes mértékben szakított az alakulattal.

A Sauber az elmúlt években pénzügyi nehézségekkel küzdött, sőt 2016-ban a csőd szélére jutott, ráadásul az eredmények terén is csúnya visszaesést produkált. Egy friss interjúban így beszélt erről Herr Sauber:

“Fájt ezt látni. Legalább a középmezőnyben kellene lennünk, és szerintem az el is érhető” – mondta a 74 éves motorsportveterán a Neuer Zürcher Zeitungnak, aki alapvetően azért így is büszke a csapatra.

“Fontos volt, hogy kiszálljak, és nem is volt olyan nehéz, mert a megelőző két év nagyon kimerítő volt. Svájci csapatként 25 évet túlélni a Forma-1-ben tulajdonképpen lehetetlen feladat. És mégis, mára a Sauber a negyedik legrégebbi alakulat a Ferrari, a McLaren és a Williams után.”

F1: Az alapítónak fájt, ami a Saubernél történt 1

A hinwili csapat 2018-tól Alfa Romeo Sauberként versenyez tovább, aminek örül az alapító, és attól sem tart, hogy a Sauber név eltűnik, kikopik a használatból.

“Nem hiszem, hogy így lesz. Talán Olaszországban igen, de rendben van, hiszen az Alfa Romeo név ott szenvedélyt ébreszt. De szerintem nem szorul háttérbe a Sauber név. Az Alfa Romeo csatlakozását pedig az elismerés jelének tekintem. Szerencsés fordulat a csapat számára, hogy Sergio Marchionne levezényelte ezt, ugyanis az autóiparban igazán sikeres embernek ismerik. De tulajdonosváltás nem lesz a csapatnál, az Alfa Romeo csak névadó szponzor.”