Budkowski úgy igazol a Renault-hoz, hogy Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) műszaki fejesként tavaly őszig a csapatok bizalmi embere volt, benne volt abban a szűk körben, akinek az összes csapat 2018-as titkaira rálátása volt.

Noha a pontatlan szabályozás miatt Budkowski szinte azonnal munkába állhatott volna a Renault-nál, a franciák végül önként vállalták, hogy a szakembert csak április 1-jétől alkalmazzák.

Mármint ténylegesen ekkor áll munkába az F1-ben, de már januártól kap fizetést a Renault-tól: a hónap elejétől már tanulmányozza a Renault egyéb motorsport-érdekeltségeit, és persze ismerkedik a vállalati struktúrával.

Cyril Abiteboul csapatfőnök szerint Budkowskit nem azért alkalmazták, hogy rajta keresztül lemásolják a többi csapat 2018-as ötleteit. “Megértem a csapatok szkepticizmusát, de Marcint a képességei, a tapasztalata és a benne rejlő lehetőségek miatt szerződtettük, nem amiatt, amit a többi csapatról tud” – mondta Abiteboul.

“Minket nem érdekelnek a többiek titkai, szerintem ezt bizonyítja, hogy Marcint áprilisig izoláljuk a kasztnin zajló fejlesztési munkáktól. Áprilisig csak nem F1-gyel kapcsolatos feladatai lesznek.”

Budkowski egy szinttel a jelenlegi technikai igazgatók, Nick Chester, Bob Bell és Remi Taffin fölé kerül, de lényegében együtt dolgoznak majd azon, hogy a Renault megtegye a következő lépést az F1-ben, középtávon pedig a bajnoki címért folyó küzdelem részese legyen.