A McLaren 2015-re azért fogott össze újra az egykori sikerpartner Hondával, mert a cégvezér Ron Dennisnek meggyőződése volt, hogy kliensként nem, csakis gyári partnerként lehetnek esélyesek a bajnoki címre. Nos, ettől nagyon messze voltak, amikor a pályára léptek a Hondával, és ami még rosszabb, 2016-ra és 2017-re sem sikerült előrébb lépniük, így ősszel a szakítás mellett döntöttek.

A Honda-ügybe bukott bele Dennis is 2016 végén, utódja, Zak Brown ugyanakkor úgy gondolja, hogy a McLarent előtte három és fél évtizedig irányító angol is búcsút intett volna a japánoknak három sikertelen év után.

“Szerintem megtette volna. Résztulajdonosként ott volt, amikor erről tárgyaltunk, és úgy gondolom, hogy Ron mindig is a McLaren érdekeit tartotta a legfontosabbnak, ő Mr. McLaren. Neki is ugyanannyira fáj látni, hogy nem nyerünk futamokat” – mondta Brown a brit Sky Sportsnak.

F1: A McLaren még dolgozna a Hondával 1

Eric Boullier versenyfőnöke nemrég arról beszélt, hogy a válás gondolata már az idei barcelonai teszteken felmerült, ezt most Brown is megerősítette:

“A barcelonai teszten már tudtuk, hogy bajban vagyunk, így hat hónapon át keményen dolgoztunk, hogy megoldást találjunk, hogy 2018-ra versenyképesek lehessünk. Végül sok-sok különböző ötlet, út kipróbálása után úgy éreztünk, hogy (a Hondával) ez nem sikerülhet. A Forma-1-ben három év nagyon sok idő, szóval irányt kellett váltanunk, hogy újra az élre juttathassuk a csapatot.”

A McLaren-vezér a fentiekkel együtt hangsúlyozta, hogy a válás civilizáltan zajlott, a viszony jó maradt, még a későbbi együttműködést sem zárta ki a Hondával:

“Nagyon hálásak vagyunk a Hondának. Nagyszerű cég nagyszerű emberekkel. A kapcsoltunk mindig erős volt, erős most is, a későbbi közös versenyzést sem zárnám ki. A legjobbakat kívánjuk nekik a továbbiakhoz, egyszerűen csak a saját érdekünkben meg kellett hozni ezt a döntést, azonban a kapcsolatunk sokkal erősebb volt, mint az emberek hitték. Keményen dolgoztunk együtt, közösen bosszankodtunk, de az utolsó pillanatig sosem volt köztünk veszekedés, a Japán Nagydíjon is közösen sütögettünk, Abu-Dzabiban is közös pezsgőzéssel búcsúztunk.”