A Red Bull négy Forma-1-es szezon után idén ősszel ejtette Danyiil Kvjatot a programjából. A 2014-ben a Toro Rossónál bemutatkozott orosz 2015-ben már a nagycsapatnál, Sebastian Vettel helyén vezetett, dobogós eredményeket ért el, az idényt Danie Ricciardónál több ponttal zárta, ám a 2016-os szezon elején elkövetett hibái kiváló ürügyet szolgáltattak arra, hogy ülését átadják a csodagyerek Max Verstappennek, őt pedig lefokozzák, visszaküldjék a Toro Rossóhoz, ahol már nem tudott újra magára találni.

A Red Bull pilótaprogramját vezető Helmut Marko egy friss interjúban azt mondta, Kvjat alapvetően tehetségesebb, mint a Toro Rosso jelenlegi párosát adó Pierre Gasly és Brendon Hartley, ám az “összeomlása” miatt nem volt tovább alkalmazható.

“Igen, teljesen egyetértek, tehetségesebb náluk. Sajnos ezt azonban csak az első Toro Rossó-s és az első Red Bull-os évében mutatta meg. Azután a teljesítménye drámaian leromlott. Állandóan gondja volt a fékekkel, míg Ricciardónak nem. Röviden: valami történt a fejében, odalett a tempója és a tartása” – mondta az osztrák.

“Nem tudjuk, mi történt. Sok mindennel próbálkoztunk, de a tempója egyszerűen nem tért vissza. Sajnos fogalmunk sincs, mi történt. A rajtoknál is túl sokszor keveredett balesetekbe, amiket nem is reagált le jól. Behúzódott a csigaházába, senkitől nem fogadta el, hogy mit kellene csinálnia.”

F1: Ezért kellett kirúgni Kvjatot 1

“Szomorú ez, mert emlékszem, hogy a GP3-ban Monzában és Spában hogy iskolázta le a mezőnyt (2013-ban). A Toro Rossónál volt egy versenye, amikor egészen hátulról kapaszkodott előre (a 2014-es Olasz Nagydíjon), Räikkönent támadta, amikor a fékjei felmondták a szolgálatot” – idézte fel Marko.

Hogy mi lesz Kvjattel, egyelőre nem világos, az F1-ben már csak egy szabad ülés van 2018-ra, a williamses helyre azonban honfitársa, Szergej Szirotkin a fő esélyes, ő csak amolyan sötét ló.