A McLaren 2015-re azért fogott össze újra az egykori sikerpartner Hondával, mert a cégvezér Ron Dennisnek meggyőződése volt, hogy kliensként nem, csakis gyári partnerként lehetnek esélyesek a bajnoki címre.

Nos, ettől nagyon messze voltak, amikor a pályára léptek a Hondával, és ami még rosszabb, 2016-ra és 2017-re sem sikerült előrébb lépniük, így ősszel a szakítás mellett döntöttek.

“Elmentem a cégvezetéshez, megmutattam nekik az adatokat, és mondtam, hogy még egy ilyen év nem fér bele” – magyarázta a Forma-1 hivatalos oldalának a versenyfőnök, Eric Boullier.

“Húzós első évünk volt a Hondával, húzós volt a második év is, a harmadikra már előrelépést vártunk, hogy visszakerüljünk a minket megillető pozícióba, de Barcelona rámutatott, hogy visszafelé haladtunk, ami egyszerűen elfogadhatatlan. Figyelmeztettem a következményekre, arra, hogy nem lehet egyben tartani az embereket, ha még egy eredménytelen évünk lesz.”

“Új a csapat, az elmúlt három évben építettük újjá, új emberekkel, igazán jó szakemberekkel, akik sikerekhez szoktak, így fennállt a veszély, hogy elveszítjük őket. A csapatokat alapvetően a versenyzők alapján ítélik meg, ők a csapat arcai, de számomra a legriasztóbb a szakemberek elvesztése volt. A szezon elején ez volt a téma nálunk.”

F1: Népvándorlástól féltek a McLarennél 1

Boullier hozzátette, hogy végül senki nem távozott:

“Nagyon sokat szenvedtünk az elmúlt három évben, de senki nem hagyta el a csapatot. Mindenki hitt benne, hogy újra győzni fogunk. Nagy a bizalom és a hit a céljainkban, ennek köszönhetően pedig folyamatosan javultunk, egyre csak fejlesztettük az autót.”

A McLaren 2018-tól a Renault-val folytatja, azonban a váltás Forma-1-es mércével mérve igen későn, szeptember közepén vált hivatalossá. Boullier egy korábbi interjúban kéthetes lemaradásról beszélt a jövő évi felkészülés tekintetében, de most azt mondja, sikerült belehúzniuk: “Az ütemtervünkhöz képest talán két héttel később született meg a döntés, de ezt a két hetet mostanra szinte teljesen behoztuk.”