Az idei Forma-1-es Magyar Nagydíjon a Ferrari párosa vezetett, míg Lewis Hamilton a 4. helyről, csapattársa, Valtteri Bottas mögül igyekezett utolérni őket. Az angol azt kérte a csapattól, hogy a finn engedje előre, de ha nem sikerült elkapnia a vörösöket, visszaengedi majd őt – végül az utolsó körön lassított, bevárta Bottast, az utolsó kanyarban pedig át is engedte neki a 3. helyet.

Hamilton a Nemzetközi Automobil Szövetség tegnap esti díjkiosztó gálája előtt arról beszélt, kettős pozitív hatása is volt a hungaroringi történteknek:

“A csapat szempontjából nagyszerű dolgot tettünk, aminek pozitív hatásai voltak. Nagyon jó volt, hogy visszaengedtem Valtterit és én a negyedik helyen értem be” – utalt arra, hogy ezzel sikerült megerősíteni az egymás és a csapatvezetés közti bizalmat.

“De a szünetre úgy mentem, hogy soha többé nem akarok ilyen helyzetben lenni, sem a csapatot olyan helyzetbe hozni, hogy el kelljen dönteniük, ki legyen elöl, ki legyen hátul. Azt mondtam, hogy mostantól minden egyes alkalommal nekem kell elöl lennem, hogy soha többé ne merülhessen fel, hogy Valtterinek el kell-e engednie Lewist. Alaposan kielemeztem a szezonom első felét, aztán a második felében alkalmaztam is a tanultakat.”

F1: Hamilton Magyarországon kapott vérszemet 1

A nyári szünet utáni első hat futamból Hamilton ötöt meg is nyert, a Brazil Nagydíjig minden időmérőn Bottas előtt végzett, a Ferrari őszi problémáinak köszönhetően pedig fölényesen vitte is a bajnoki címet.

Az előző három év Nico Rosberg elleni küzdelmei után az angol idén jobban élvezte a dolgot:

“Egyszerűen sokkal élvezetesebb volt a csata. Egy másik alakulat elleni küzdelem esetén egész más az atmoszféra a csapatnál. Amikor körbementem a mérnökök között, megnéztem, min dolgoznak, hogy vannak, mindig azt hallottam, hogy meg akarjuk verni a Ferrarit, a lehető legjobbak akarunk lenni. Más ez, mint a korábbi években, amikor előnyben voltunk és csak egymás ellen küzdöttünk, akkor úgy voltak vele, hogy mindegy, ki nyer a végén.”

“Ez más hangulat. Ha mindenki benned bízik, remélve, hogy képes leszel megverni a másik csapatot, az egészen más hozzáállást szül mindenki részéről. Megvolt egy közös erő, megvolt a közös cél.”

F1: Hamilton Magyarországon kapott vérszemet 2

Hamilton a jövőről is beszélt, azt mondta, 2020-ig biztosan marad a Forma-1-ben:

“Szoktam gondolkodni arról, mi van még előttem. Beszéltem olyanokkal, akik korán vonultak vissza, olyanokkal is, akik későn szálltak ki, és mindenki azt mondja, maradjak, ameddig csak tudok. De nem így lesz.”

“Az idények egyre hosszabbak, és ahogy köztudott, az F1-en kívül is csinálok dolgokat, amik sok időt és energiát kívánnak. Egyelőre élvezem a versenyzést, jól érzem magam a csapatnál, talán most vagyok a legjobb formámban. Szóval amíg ilyenek az autók, a 2021-es szabályváltozásokig szerintem maradni fogok. Aztán ki tudja, lehet, hogy átadom a stafétát George-nak (Russell, Mercedes-ifjonc). Mondjuk már az előtt az F1-ben lesz. De a lényeg, hogy egyelőre folytatom.”

A pilóta négy címével mostanra elég szűk elit klub tagja lett, de Juan Manuel Fangio a maga öt, és Michael Schumacher az elképesztő hét világbajnoki sikerével még mindig előtte jár. Vajon el fogja kapni a német legendát?

“Őrület, az emberek mind azt mondogatják, hogy el kell jutnom nyolcig. De hát csak négy címem van! Haladjunk csak egyesével.”