A Nemzetközi Automobil Szövetség hétfőn este Párizsban megnyitotta autósportos Hall of fame-jét, azaz dicsőségcsarnokát, amelybe elsőként a Forma-1 összes eddigi világbajnokát, köztük a legeredményesebbet, a hétszeres győztes Michael Schumachert iktatták be.

A 2013 végi síbalesetében szerzett súlyos agysérülésével otthonában ápolt német versenyző természetesen nem jelent meg személyesen, menedzsere, Sabine Kehm képviselte.

A német szupersztárt egykori ferraris főnöke és közeli barátja, az FIA-elnök Jean Todt egy érdekes anekdotával iktatta be:

“Két dolgot idéznék fel a ferraris időszakából. 2000-ben, 21 év után a Ferrari újra bajnoki címet nyert Michaellel. Felkísértem a dobogóra, és az mondtam neki, Michael, a versenyzői pályánk ma végérvényesen megváltozott. Egyértelműen az volt a karrierem legerőteljesebb pillanata” – kezdte a francia.

“Egy másik dolog, ami jól példázza, milyen ember is Michael, az, hogy miután 2000-ben bajnok lett és készültünk a 2001-es idényre, egész szerényen megkérdezett – mert bár arrogánsnak tűnt, valójában szerény ember –, hogy tesztelhetne-e Fioranóban, hogy kiderüljön, tud-e még vezetni. Mindig kételkedett abban, hogy valóban elég jó versenyző-e. Aztán letudta a tesztet, hát, nem volt rossz…” – utalt arra, milyen alázattal viszonyult a vezetéshez még háromszoros bajnokként is.

F1: Meghökkentő dolog derült ki Schumacherről 1

“Hiányzik Michael. Természetesen még itt van, küzd. Örülök, hogy Sabine itt van velünk, hogy képviselje a családot. Szerettem volna, ha a Mick (Schumacher, a fia) is eljön ma, de Spanyolországban tesztel épp, Corinna (feleség) pedig az USA-ban tartózkodik. De folyik a küzdelem. Michael igazán különleges ember, különleges alakja a motorsportnak és különleges számomra, hiszen a barátom” – zárta beszédét Todt.