A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) idén megalapította autóversenyzői Hall of fame-jét, azaz dicsőségcsarnokát, az első beiktatási gálát hétfő este tartották Párizsban, a francia autóklub (AFC) központjában.

A szervezet elsőként az eddigi 33 Forma-1-es világbajnokot iktatta be a dicsőségcsarnokba, szépen, sorban, előbb az egyszeres győzteseket, mint az első bajnokot, Giuseppe Farinát, valamint a helyszínen is megjelent Mario Andrettit, Nigel Mansellt, Damont Hillt, Jacques Villeneuve-öt, Nico Rosberget, majd jöttek a kétszeres győztesek, mint a néhai Graham Hill és Jim Clark, Emerson Fittipaldi vagy Fernando Alonso, a háromszoros bajnokok, mint Jack Brabham, Sir Jackie Stewart, Niki Lauda és Ayrton Senna, a négyszeres győztes Alain Prost, Sebastian Vettel és Lewis Hamilton, majd a maga osztályában egyedül álló két legenda, az ötszörös világbajnok Juan Manuel Fangio és a hétszeres győztes Michael Schumacher.

F1: Legendává avatták Vettelt, Hamiltont, Alonsót és a többieket 1

Az alkalomra az épület előtt kiállították Farina Alfa Romeo 158-asát, Phil Hill Ferrari 156-osát, Clark Lotusát, Senna McLaren MP4/5-ösét, Schumacher Ferrari F1-2001-esét és Alonso Renault R25-ösét.

“Hihetetlen hallani ezeket a neveket, látni ezeket az arcokat. Sokukat nyilván csak az olvasmányaimból és felvételekről ismerem, de nagyszerű ötlet ez a hall of fame. Hatalmas történelme van a Forma-1-nek, továbbra is élő dolog, és az olyan eseményeknek, mint a ma esti, sokáig életben is tartjuk még. Imádok versenyezni, de a korral az ember gondolkodása is megváltozik, és egyre inkább értékeli az olyasmiket is, mint ez a mai esemény” – mondta a gálán Vettel.

Schumachert menedzsere, Sabine Kehm képviselte, ő így beszélt: “Mindannyian tudjuk, hogy Michaelnek is itt kellene lennie, és biztos vagyok benne, hogy örömmel is jött volna. Egytől-egyig tisztelte a jelenlévőket, megtiszteltetés lenne számára a mai este.”

F1: Legendává avatták Vettelt, Hamiltont, Alonsót és a többieket 2